311
|

Αντανακλαστικά ΣΥΡΙΖΑ στην έκκληση Μητσοτάκη: Υποχρεωτική και όχι προαιρετική συνεισφορά των βουλευτών

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2020, 16:34

Αντανακλαστικά ΣΥΡΙΖΑ στην έκκληση Μητσοτάκη: Υποχρεωτική και όχι προαιρετική συνεισφορά των βουλευτών

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2020, 16:34

Υποχρεωτική και όχι προαιρετική μείωση των αποδοχών των βουλευτών, αλλά και όλων των κρατικών αξιωματούχων, ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη σχετική δημόσια προτροπή του Πρωθυπουργού (εδώ) προς υπουργούς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσουν το ήμισυ του μισθού τους στον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Απαντώντας στην προσδοκία που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης να υπάρξει ανταπόκριση στην εν λόγω πρωτοβουλία από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει όχι μόνο να γίνει υποχρεωτική η καταβολή του 50% της βουλευτικής αποζημίωσης, αλλά το μέτρο να  επεκταθεί στους ευρωβουλευτές, καθώς και σε όσους διορίστηκαν σε κρατικές θέσεις (γενικούς γραμματείς, ειδικούς γενικούς γραμματείς, προέδρους οργανισμών, διοικήσεις ΔΕΚΟ κλπ) και νομικά πρόσωπα που εντάσσονται στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να καλέσει τους βουλευτές, υπουργούς και υφυπουργούς του να καταθέσουν προαιρετικά για δύο μήνες το 50% της αποζημίωσης τους στον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν μπορεί προφανώς να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, εμπεριέχει ωστόσο έναν ισχυρό συμβολισμό», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Οπως αναφέρεται, πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στη Σύνοδο των Προέδρων της Βουλής, είναι «το μέτρο να αφορά όλους τους βουλευτές υποχρεωτικά, με πρωτοβουλία και απόφαση της Βουλής και μάλιστα για διάρκεια τριών μηνών. Υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά διότι και οι εργαζόμενοι που με απόφαση της κυβέρνησης χάνουν το ήμισυ του μισθού τους, υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά το χάνουν».

Επιπλέον, συνεχίζει η ανακοίνωση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «προτείνουμε η συνεισφορά αυτή να επεκταθεί και στους ευρωβουλευτές και σε όσους διορίστηκαν σε κρατικές θέσεις (ΓΓ, ειδικούς ΓΓ, προέδρους οργανισμών, διοικήσεις ΔΕΚΟ κλπ), καθώς στα νομικά πρόσωπα που εντάσσονται στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Και να συνοδευτεί φυσικά από κατάργηση των κατάπτυστων αποφάσεων Διοικητικών Συμβουλίων που διόρισε η κυβέρνηση της ΝΔ στις ΔΕΚΟ, που εν μέσω της πανδημίας αποφάσισαν να διπλασιάσουν τις απολαβές τους».