296
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας | ΕΡΤ

Ανοίγουν 30 Σεπτεμβρίου τα ραντεβού τρίτης δόσης σε άνω των 60 ετών και υγειονομικούς

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2021, 18:19
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας
|ΕΡΤ

Ανοίγουν 30 Σεπτεμβρίου τα ραντεβού τρίτης δόσης σε άνω των 60 ετών και υγειονομικούς

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2021, 18:19

Τα αντισώματα ως δείκτης της ανοσιακής απάντησης στον κορονοϊό μειώνονται έπειτα από πέντε με έξι μήνες, και η πτώση αυτή, σε συνδυασμό με την εμφάνιση των μεταλλάξεων, αποτέλεσε παράγοντα κινδύνου για τα άτομα που δεν είχαν επαρκή προστασία, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας.

Με βάση αυτά τα δύο στοιχεία, εκφράστηκε ο προβληματισμός από τους ειδικούς για πιθανή ανάγκη χορήγησης μιας τρίτης δόσης. «Και πραγματικά, στραφήκαμε στις ομάδες του πληθυσμού που είχαν πραγματική ανάγκη για μία ενισχυτική δόση. Οι πρώτοι ήταν αυτοί που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, όπως οι μεταμοσχευμένοι. Μία δεύτερη κατηγορία είναι άτομα με παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία και άλλες καταστάσεις, λόγω των οποίων έχουν μειωμένα αντισώματα. Η τρίτη κατηγορία είναι τα άτομα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό, όπως οι υγειονομικοί», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε θετική γνωμοδότηση σε άτομα ανοσοκατασταλμένα, η οποία εφαρμόζεται από την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα άτομα που παίρνουν τώρα σειρά είναι οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας και γενικότερα όλοι άνω των 60 ετών. Η ανάγκη για χορήγηση της τρίτης δόσης επιβεβαιώνεται με πολλά επιστημονικά δεδομένα, όπως διευκρίνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία, η ομάδα άνω των 60 ετών διαθέτει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζεται ενίσχυση με τρίτη δόση. Το ίδιο συμβαίνει και με τους υγειονομικούς, καθώς αποδεδειγμένα οι επαγγελματίες του χώρου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Αυτές οι δύο κατηγορίες θα μπορούν να λάβουν την ενισχυτική δόση αν έχει παρέλθει διάστημα έξι έως οκτώ μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Μάλιστα, όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) χορήγησε έκτακτη άδεια για ενισχυτική δόση σε άτομα άνω των 65 ετών και συμφώνησε για την τρίτη δόση. Ωστόσο, δεν έχει δοθεί ακόμη άδεια από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...