466
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του στη Βουλή | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ανοιγμα Τσακαλώτου στο ΚΚΕ και στο ΜέΡΑ25 για το Εργασιακό

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 18:38
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του στη Βουλή
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ανοιγμα Τσακαλώτου στο ΚΚΕ και στο ΜέΡΑ25 για το Εργασιακό

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 18:38

Καθώς το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής για διαμόρφωση κοινού αντιδεξιού μετώπου βρίσκει πόρτα –με τη Φώφη Γεννηματά να επιμένει στην αυτόνομη πορεία– η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε την Τρίτη ένα διαφορετικό βήμα: απηύθυνε πρόσκληση στο ΚΚΕ και στο ΜέΡΑ25.

Την πρόσκληση την απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή κατά του νομοσχεδίου για τα εργασιακά. Ο κ. Τσακαλώτος έπιασε το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει λίγο νωρίτερα ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Σκουρλέτης, που είχε μιλήσει για «αριστερές προοδευτικές δυνάμεις». Ομως ο κ. Τσακαλώτος ήταν πιο πολιτικός στον λόγο του, μπλέκοντας ακόμα και το περιβόητο συνέδριο για τη γονιμότητα, το οποίο ως γνωστόν ακυρώθηκε μετά τον σάλο για το απαράδεκτο βίντεο που στοχοποιούσε τις γυναίκες, αλλά μέχρι την ακύρωσή του είχε στις τάξεις των ομιλητών υπουργούς, είχε την επικοινωνιακή στήριξη της ΕΡΤ και του ΑΠΕ και τελούσε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και αφού χαρακτήρισε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη «εκτός τόπου και χρόνου», είπε: «Στις εκλογές του 2019 ένας από τους πυλώνες σας ήταν η ασφάλεια. Μόνο που θέλατε να περιορίσετε την έννοια της ασφάλειας στην εγκληματικότητα και την παραβατικότητα. Από τη μια μεριά διότι οι επιδόσεις σας και στον στενό ορισμό της ασφάλειας δεν της λες και εντυπωσιακές, από την άλλη όλες οι πολιτικές διευρύνουν την ανασφάλεια με την ευρύτερη έννοια.

»Ανασφάλεια με την ευρύτερη έννοια σημαίνει: Εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας· νέοι άνθρωποι που είναι μεταξύ χαμηλόμισθης εργασία και καμίας εργασίας (ανεργίας)· νέοι και νέες χωρίς καμία προοπτική για επαγγελματική εξέλιξη· και σε λίγο νέοι και νέες χωρίς προοπτική κάποιας αξιοπρεπούς σύνταξης.

Και τι λέτε σε αυτά τα παιδιά;

Τους λέτε κάντε παιδιά, κάντε οικογένεια. Και στέλνετε τους βουλευτές σας να μιλήσουν σε απαράδεκτα συνέδρια, με απαράδεκτα μνήματα που στοχοποιούν τις γυναίκες. Ε λοιπόν όχι. Δεν φταίνε οι γυναίκες. Φταίνε νομοσχέδια σαν και αυτό».

Και λίγο αργότερα συνέχισε:

«Εμείς θα παίξουμε στο ισχυρό σας χαρτί. Στην ασφάλεια. Θα έχουμε μια αναπτυξιακή στρατηγική, όπου ο κόσμος της εργασίας θα είναι στον πυρήνα της. Με αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, με συλλογικές συμβάσεις κ.λπ. Μια ανάπτυξη που βασίζεται σε νέες δουλειές, νέες υπηρεσίες, νέα προϊόντα. Με ένα ρυθμιστικό πλαίσιο και ένα ΣΕΠΕ που οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες θα ξέρουν ότι το κράτος είναι δίπλα τους ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

»Αλλά και ασφάλεια παντού. Στην υγεία όπου δεν θέλουμε καμία και κανείς να φοβάται ότι σε μια δύσκολη στιγμή το δημόσιο σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί.

»Αλλά και μια πολιτική για τις πόλεις, τις περιφέρειες, τις γειτονιές, που δημιουργεί ασφάλεια, επειδή θα υπάρχουν καλά σχολεία, ασφαλείς γειτονιές με δυναμικό παραγωγικό ιστό.

»Αυτό σημαίνει ασφάλεια για μας. Αυτό σημαίνει μια προοδευτική κυβέρνηση. Σε αυτό καλούμε το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ να συζητήσουμε για το τι σημαίνει ασφάλεια, τι σημαίνει ανάπτυξη, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...