249
Ο Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου σε ομιλία του σε μέλη του AKP | Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ανοιγμα Ερντογάν στο Ισραήλ: «Θέλουμε καλύτερες σχέσεις»

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2020, 12:19
Ο Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου σε ομιλία του σε μέλη του AKP
|Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ανοιγμα Ερντογάν στο Ισραήλ: «Θέλουμε καλύτερες σχέσεις»

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2020, 12:19

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα ήθελε να είχε καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες σε επίπεδο των υπηρεσιών πληροφοριών συνεχίζονται μεταξύ των δύο πλευρών.

«Έχουμε ζητήματα με τους ανθρώπους σε ανώτερο επίπεδο» δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής, στην Κωνσταντινούπολη. «Αν δεν υπήρχαν ζητήματα σε υψηλό επίπεδο, οι σχέσεις μας θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικές» είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές του Ισραήλ απέναντι για το ζήτημα της Παλαιστίνης είναι «απαράδεκτες».

Για το Παλαιστινιακό, όπως σημειώνει το Al Jazeera, ο Ερντογάν είπε ότι είναι «κόκκινη γραμμή» για την Αγκυρα. «Μας είναι αδύνατο να αποδεχτούμε τις πολιτικές του Ισραήλ για το ζήτημα, είναι πράξεις χωρίς έλεος», είπε.

Αν και η Τουρκία ήταν η πρώτη μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ ήδη από το 1949 και βαθμηδόν καλλιέργησαν στενές πολιτικές, στρατιωτικές και εμπορικές σχέσεις, το κλίμα μεταξύ τους επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Η εισβολή ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο σκάφος «Mavi Marmara» το 2010 με αποτέλεσμα τον θάνατο 10 Τούρκων, έφερε τις χώρες σε σφοδρή αντιπαράθεση. Παρά το ότι υπήρξαν κινήσεις εξομάλυνσης το 2016, οι δύο χώρες έφτασαν να απελάσουν η μία τον πρεσβευτή της άλλης δύο χρόνια αργότερα.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα καταδικάσει την κατοχή της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ, αλλά και τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς, ενώ διατηρεί, στενές σχέσεις με τη Χαμάς. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει, από την πλευρά του, καταφερθεί σε πολλές περιπτώσεις κατά των πολιτικών του Ισραήλ και του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου ειδικότερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...