480
Η Ερυθρά Ημισέληνος απολυμαίνει κυβερνητικά γραφεία στη Μιζράτα, όπου είχαν κρούσμα κορονοϊού | Reuters

Ανησυχία στη Λιβύη για τις νέες συγκρούσεις και τα τρία κρούσματα κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2020, 15:55
Η Ερυθρά Ημισέληνος απολυμαίνει κυβερνητικά γραφεία στη Μιζράτα, όπου είχαν κρούσμα κορονοϊού
|Reuters

Ανησυχία στη Λιβύη για τις νέες συγκρούσεις και τα τρία κρούσματα κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2020, 15:55

Αλλα δύο κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 επιβεβαιώθηκαν στη Λιβύη, μετά το πρώτο που είχε εντοπιστεί στις αρχές της εβδομάδας, με τους διεθνείς οργανισμούς να προειδοποιούν ότι θα επέλθει καταστροφή στη χώρα αν εξαπλωθεί η ασθένεια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δύο νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Τρίπολη και τη Μιζράτα, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Το πρώτο κρούσμα ήταν ένας άνδρας που είχε επιστρέψει πρόσφατα στη Λιβύη από το εξωτερικό.

Αναζωπύρωση των μαχών

Στο μεταξύ, αυτήν την εβδομάδα, ξεκίνησαν και πάλι μάχες σε πολλά μέτωπα στη χώρα.

Οπως αναφέρει η Guardian, στις συγκρούσεις που ξέσπασαν την Παρασκευή στα νότια προάστια της Τρίπολης και σε μια περιοχή ανάμεσα στη Μιζράτα και τη Σύρτη, δεκάδες μαχητές σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες διεθνείς υπηρεσίες προειδοποιούν ότι λόγω των μαχών θα είναι πολύ δυσκολότερο να ανακοπεί η διάδοση του κορονοϊού στη Λιβύη. Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ζητήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους.

Επεισόδιο με τουρκικό φορτηγό πλοίο

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», πριν λίγες ημέρες, απετράπη η έλευση στη Λιβύη του τουρκικού φορτηγού πλοίου «PRAY» (RoRo PS PRAY), το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι Χαϊντάρπασα της Κωνσταντινούπολης.

Εκτιμάται ότι το φορτίο του περιείχε τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα με σκοπό την ενίσχυση των ευρισκόμενων σε κατάσταση πολιορκίας, δυνάμεων του Φαγέζ αλ Σαράζ στην Τρίπολη. Το πλοίο εντοπίστηκε από τη γαλλική φρεγάτα «Provence» στο πλαίσιο της νατοϊκής επιχείρησης «Sea Guardian», που δίνει τη δυνατότητα στις μονάδες της Συμμαχίας να ελέγχουν για την πιθανή παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Για λίγες ημέρες, ανατολικά της Κρήτης και νότια του Καστελλόριζου, στην περιοχή γύρω από το τουρκικό φορτηγό έπλεαν εκτός από τη γαλλική φρεγάτα, μία ελληνική και μία τουρκική. Το ελληνικό πολεμικό πλοίο δεν συμμετείχε σε καμία φάση της επιχείρησης ενεργά, ωστόσο ήταν εκεί λόγω των εξελίξεων του συμβάντος σε περιοχή ευθύνης της Ελλάδας.

Με βάση όσα προβλέπονται για την επιχείρηση «Sea Guardian», τα στελέχη του γαλλικού ναυτικού είχαν δικαίωμα να προχωρήσουν ακόμα και σε νηοψία στο φορτηγό «PRAY», κάτι το οποίο τελικά αποφεύχθηκε. Τελικά, το τουρκικό φορτηγό πλοίο αναγκάστηκε να εκτραπεί προς το λιμάνι της Αττάλειας.

Ενεργοποιήθηκε η ναυτική επιχείρηση «Ειρήνη»

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, κατέληξαν σε συμφωνία, σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, τα κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με την ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Ειρήνη» («Irini») για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να οριστεί δικό μας «λιμάνι πρώτης αποβίβασης» τυχόν προσφύγων και μεταναστών που θα διασωθούν στο πλαίσιο των περιπολιών.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα (μέχρι στιγμής) που διέθεσε λιμάνι της για αυτόν τον σκοπό. Συμφωνήθηκε ότι οι διασωθέντες θα διανέμονται στη συνέχεια σε όλες τις χώρες που θα παρέχουν εναέρια ή πλωτά μέσα στην επιχείρηση.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα μπορεί ανά τέσσερις μήνες να αποσύρει το λιμάνι της από τον ρόλο αυτό, αν κρίνει ότι επιβαρύνεται δυσανάλογα. Το κόστος της μεταφοράς και της διαμονής των διασωθέντων θα καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...