539
Φωτογραφία από τις ζημιές σε σπίτια στο Δαμάσι Τυρνάβου | ΙΝΤΙΜΕnews

Ανησυχία και έκπληξη από τους δίδυμους σεισμούς στην Ελασσόνα

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 09:20
Φωτογραφία από τις ζημιές σε σπίτια στο Δαμάσι Τυρνάβου
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ανησυχία και έκπληξη από τους δίδυμους σεισμούς στην Ελασσόνα

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 09:20

Aνάστατοι είναι οι κάτοικοι πολλών περιοχών της κεντρικής Ελλάδας μετά τον νέο ισχυρό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Ελασσόνα.

Ο σεισμός τρόμαξε τον κόσμο που πέρασε μία ακόμα νύχτα έξω από τα σπίτια του, ενώ εξέπληξε τους σεισμολόγους που χαρακτήρισαν ιδιαίτερα σπάνιο το φαινόμενο των «δίδυμων» σεισμών.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στις σημαντικότερες ζημιές, από τον δεύτερο μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή μέσα σε διάστημα 30 ωρών, είναι η κατάρρευση δύο σπιτιών και η αποκόλληση βράχων από τα Μετέωρα που κατέληξαν σε πολύ κοντινή απόσταση από σπίτια και τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην περιοχή της Μικρής Αϊάς.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ είχε επίκεντρο 16 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, με εστιακό βάθος 11,3 χλμ.

Οπως είπε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο νέος σεισμός δεν ήταν στο ίδιο ρήγμα με τον σεισμό της Τετάρτης.

«Είναι στον κλάδο ενός ρήγματος, ο οποίος κλάδος ενεργοποιήθηκε χωρίς να είναι γνωστός και δεν έχει χαρτογραφηθεί στην επιφάνεια. Σε εκείνο τον κλάδο ακριβώς προς τη Βερδικούσσα είχαμε την εκδήλωση αυτού του σεισμού που είναι 5,8 με 5,9 Ρίχτερ», εξήγησε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε: «Εκείνο το οποίο προκύπτει είναι ότι πρέπει να υπερεκτιμήσουμε την κατάσταση, να δούμε ακριβώς το τι συμβαίνει στην περιοχή και να καταγράψουμε τις διεργασίες για να μπορέσουμε να τις ανάλογες επιχειρησιακές δράσεις».

Οσο για την αν πρόκειται για νέο σεισμό ή μετασεισμό των 6 Ρίχτερ, απάντησε ότι «είναι στο όριο».

«Ο σεισμός δεν είναι στο ίδιο ρήγμα. Είναι στην προέκταση του ρήγματος ή σε ένα ξεχωριστό ρήγμα. Αυτό δεν μπορούμε να το δούμε, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο στην επιφάνεια», ανέφερε ο κ. Λέκκας, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν ζημίες αλλά όχι τραυματίες.

Για μεγάλο μετασεισμό πάνω στο ίδιο ρήγμα που έδωσε τα 6 Ρίχτερ έκανε λόγο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Μεγάλοι μετασεισμοί θα μπορούν να προκαλέσουν καταρρεύσεις σε ήδη ραγισμένα σπίτια. Θα χορεύουν για αρκετούς μήνες», τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη σεισμική δραστηριότητα που αναμένεται να ακολουθήσει στην περιοχή.

Τη νύχτα μετά τα 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκαν δεκάδες ισχυροί μετασεισμοί, με τους κυριότερους, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, στα 5,1 Ρίχτερ (21:23), 4,1 Ρίχτερ (20:45), 4,3 Ρίχτερ (21:31), 4,2 Ρίχτερ (22:03), 3,7 (22:41) και 3,8 Ρίχτερ (02:34).

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, «έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα του Κορινθιακού μέχρι και το Αίγιο και αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα». «Το πιο επικίνδυνο πράγμα είναι ο πανικός κι όχι ο σεισμός», υπογράμμισε.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, εκτίμησε ότι πρόκειται για έναν νέο σεισμό, που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία.

Πρόκειται, είπε, για ένα σπάνιο φαινόμενο που τελευταία φορά εμφανίστηκε στην Ελλάδα, το 2014, στην Κεφαλονιά.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν περίπου ίδιου μεγέθους με τον αρχικό.

Οπως είπε, το επίκεντρο ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό σεισμό, ενώ, παρότι φαινομενικά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.

«Δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ανέφερε, ωστόσο, αν αυτό συμβεί, «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Για «σεισμικό ζεύγος» μίλησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο» και προειδοποιώντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς «ο κίνδυνος δεν έχει περάσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...