243
| SOOC

Ανηλεές σφυροκόπημα για τις τραπεζικές μετοχές και νέα βουτιά του Χρηματιστηρίου

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2018, 12:15

Ανηλεές σφυροκόπημα για τις τραπεζικές μετοχές και νέα βουτιά του Χρηματιστηρίου

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2018, 12:15

Παρά το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενη, η  διαγραφή των τριών τραπεζών (Εθνικής, Πειραιώς και Εurobank) από τον δείκτη MSCI Standard Greece και ο υποβιβασμός τους στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης Small Cap, έφερε νέο sell-off στα τραπεζικά χαρτιά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τις απώλειες για Εθνική και Εurobank να ξεπερνούν το 10% και τις συνολικές για το τραπεζικό δείκτη στο 7,8%.

Υπενθυμίζεται ότι σε έκθεσή της η γαλλική τράπεζα Societe Generale την έκθεσή είχε προβλέψει την έξοδο από τον δείκτη MSCI Standard Αναδυόμενων Αγορών για Eurobank, Πειραιώς και Εθνική (κατά την αναθεώρηση της 13ης Νοεμβρίου)  με αποτέλεσμα σημαντικές ρευστοποιήσεις: $52,73 εκατ. (79 εκατ. μετοχές) για την Eurobank, $17,6 εκατ. (12 εκατ. μετοχές) για την Πειραιώς  και για την Εθνική Τράπεζα στα $39,87 εκατ. (23,3 εκατ. μετοχές).

Λόγω της γενικότερης αναταραχής και των μαζικών ρευστοποιήσεων ο τζίρος στην Λ.Αθηνών έφθανε τα 9 εκατ. ευρώ χωρίς καν να έχει συμπληρωθεί καλά – καλά η πρώτη ώρα της συνεδρίασης, με  τον Γενικό Δείκτη να παρασύρεται στην ζώνη των 630-635 μονάδων.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δεχόταν το μεσημέρι ο τίτλος της Eurobank (-13%) και ακολουθούσε η Πειραιώς στο -11%. Απώλειες 5,58% για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ και η Αlpha Bank που έμεινε στον δείκτη MSCI Standard Greece, είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 2,88% με τη μετοχή της να υποχωρεί περίπου 1,5%.

Πηγές της αγοράς επεσήμαιναν με αφορμή τις εξελίξεις στις τράπεζες, την ανάγκη να προχωρήσει με ταχύτερα βήματα το όποιο σχέδιο για την ελάφρυνση του βάρους των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...