562
Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα χαιρετούν παρευρισκόμενους στο Congressional Black Caucus Foundation | REUTERS/Yuri Gripas

Υπόθεση «πολύ προσωπική» ο Τραμπ για τον Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2016, 12:56
Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα χαιρετούν παρευρισκόμενους στο Congressional Black Caucus Foundation
|REUTERS/Yuri Gripas

Υπόθεση «πολύ προσωπική» ο Τραμπ για τον Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2016, 12:56

Οσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ και καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προεξοφλούν ένα οριακό αποτέλεσμα ανάμεσα στη Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον και τον Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα κλιμακώνει τη ρητορική του. Δεν είναι συνηθισμένο. Συνήθως οι πρόεδροι αποφεύγουν να μετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου – για λόγους συνέχειας τον Ιανουάριο θα πρέπει εκείνοι να του παραδώσουν την εξουσία. Ομως ο Ομπάμα το έχει πάρει προσωπικά.

Σε ομιλία του ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ έφθασε στο σημείο να πει ότι θα ήταν «προσωπική προσβολή» – και μάλιστα προσβολή στην κληρονομιά που θα αφήσει σαν πρόεδρος – εάν αφροαμερικανοί ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες στις 8 Νοεμβρίου για να ψηφίσουν τον Τραμπ ή αν δεν πάνε καθόλου ψηφίσουν.

Μιλώντας το Σάββατο στο Congressional Black Caucus Foundation, έναν οργανισμό που ερευνά ζητήματα που αφορούν τους Αφροαμερικανούς, τόνισε: «Εάν ακούσω κανέναν να λέει ότι η ψήφος του δεν έχει σημασία, ότι δεν έχει σημασία ποιος θα εκλεγεί, θα έλεγα να διαβάσουν Ιστορία.

» Εχει αξία η ψήφος. Πρέπει να πείσουμε κόσμο να ψηφίσει. Θα το θεωρήσω προσωπική προσβολή –μια προσβολή στην κληρονομιά μου- εάν αυτή η κοινότητα ολιγωρήσει και δεν ενεργοποιηθεί σε αυτές τις εκλογές».

Πρόσθεσε δε: «Θέλετε να με κατευοδώσετε με ωραίο τρόπο; Πηγαίνετε να ψηφίσετε!».

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξαπέλυσε και άμεση επίθεση κατά του Τραμπ, λέγοντας ότι είναι «κάποιος που αγωνίστηκε κατά των πολιτικών ελευθεριών, κατά της ισότητας· είναι κάποιος που περιφρονούσε τους εργαζόμενος σε μεγάλο μέρος της ζωής του».

Επρόκειτο, όπως αναφέρει ο Independent για την πιο θερμή έκκληση εκ μέρους του Ομπάμα υπέρ της Κλίντον. Ερχεται πάντως σε μια κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία διαμορφώνεται η δυναμική που θα στείλει έναν από τους δύο υποψήφιους στον Λευκό Οίκο.

Διόλου τυχαίο λοιπόν, το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα συνέχισε να εξαπολύει πυρά κατά του Τραμπ: «Αυτός ο άνθρωπος δεν διαθέτει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος», είπε ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια άλλης εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη την Κυριακή. Ο Ομπάμα έσπευσε να μιλήσει για σεξισμό στην αμερικανική πολιτική και την αμερικανική κοινωνία. «Υπάρχουν πραγματικοί λόγοι για τους οποίους μέχρι σήμερα δεν είχαμε μία γυναίκα πρόεδρο στις ΗΠΑ. Είμαστε μία κοινωνία που διατηρεί ακόμη επιφυλάξεις όταν δει μία δυναμική γυναίκα. Αυτό μας προκαλεί προβλήματα αδίκως σε πολλά θέματα» σημείωσε.

Ο Τραμπ έχει δεχτεί  τις τελευταίες ημέρες συντονισμένα πυρά από την πλευρά του προέδρου και της συζύγου του, αλλά και από τον Μπέρνι Σάντερς, τον πιο σκληρό αντίπαλο της Χίλαρι στα προκριματικά για το χρίσμα.

Ο γερουσιαστής από το Βερμόντ χαρακτήρισε «αξιολύπητη» τη στάση του Τραμπ που μόλις τώρα αποδέχτηκε ότι ο Ομπάμα είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ και όχι σε άλλη χώρα (κάτι που θα συνιστούσε κώλυμα για τη θέση του προέδρου). Μετά από πέντε χρόνια με μισόλογα του Τραμπ, η (οριστική;) αποδοχή του τόπου γέννησης προκάλεσε θυμηδία. Αυτή καθυστερημένη παραδοχή κατά τον Σάντερς συνιστά «την ίδια τη φιλοσοφία της εκστρατείας του Τραμπ».

Ακόμη, η Μισέλ Ομπάμα στην πρώτη προεκλογικού τύπου παρέμβαση υπέρ της Κλίντον ζήτησε την Παρασκευή από τον νεαρό κοινό της (μιλούσε σε πανεπιστήμιο) να «αναλάβει δράση». Οπως τόνισε: «Δεν αρκεί να έρχεστε σε μια συγκέντρωση και να βγάζετε σέλφι, δεν αρκεί να θυμώσετε».

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές, συνέχισε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, ότι «υπάρχει μόνο ένα πρόσωπο που μπορούμε να εμπιστευτούμε για την προεδρία, η φίλη μας η Χίλαρι Κλίντον». Χωρίς μάλιστα να αναφέρει ονομαστικά τον Τραμπ, είπε στην ομιλία της ότι «η προεδρία δεν αλλάζει αυτό που είσαι, αλλά αποκαλύπτει αυτό που είσαι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...