488
Προβληματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχισε να ασκεί πιο δυναμική αντιπολίτευση καθώς διαβλέπει ότι το κυβερνητικό παιχνίδι των καθυστερήσεων μπορεί να οδηγήσει σε εκλογικές εξελίξεις | Nikos Libertas / SOOC

Ανεβάζει ταχύτητα ο Κυριάκος

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 9 Φεβρουαρίου 2016, 16:29
Προβληματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχισε να ασκεί πιο δυναμική αντιπολίτευση καθώς διαβλέπει ότι το κυβερνητικό παιχνίδι των καθυστερήσεων μπορεί να οδηγήσει σε εκλογικές εξελίξεις
|Nikos Libertas / SOOC

Ανεβάζει ταχύτητα ο Κυριάκος

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 9 Φεβρουαρίου 2016, 16:29

Στροφή σε μια πιο δυναμική αντιπολιτευτική τακτική πραγματοποιεί τις τελευταίες ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι ενδείξεις πολλές και πειστικές.

Το χθεσινό του «τιτίβισμα» ότι η ΝΔ θα είναι έτοιμη και πρώτη, όποτε και εάν γίνουν εκλογές, αλλά και η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης από την Μυτιλήνη για την τραγική της αβλεψία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, ιδίως κατά το πρώτο 8μηνο του 2015, ερμηνεύθηκαν ως ο προάγγελος της μετωπικής αντιπαράθεσης του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η σημερινή του (Τρίτη) δήλωση ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει την πρότασή της για το Ασφαλιστικό «προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση και να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος από την αρχή με τους κοινωνικούς φορείς» επιβεβαιώνει ότι η λεωφόρος Συγγρού εγκαινιάζει μία εποχή αναβάθμισης της σύγκρουσης της με την κυβέρνηση.

Η «ύποπτη» κατά τη ΝΔ εμμονή ορισμένων κυβερνητικών στελεχών στην εκλογολογία αλλά και τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η κυβερνητική πολιτική μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και εν τέλει την ίδια την οικονομία, «βάρυναν» στις εκτιμήσεις του τρίτου ορόφου της λεωφόρο Συγγρού, ώστε να αποκτήσει ο λόγος του κ. Μητσοτάκη «πιο αιχμηρές γωνίες», όπως παρατηρεί έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του κόμματος.

Η ΝΔ έχει τεθεί εδώ και αρκετά 24ωρα σε κατάσταση άτυπου εκλογικού συναγερμού, ενώ επιτελείς επεξεργάζονται εναλλακτικά σχέδια που συντομεύουν αισθητά τον χρόνο της ανασυγκρότησης του κόμματος, ώστε να μην βρεθεί προ εκλογικής εκπλήξεως

Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ θεωρούν, εξάλλου, ότι η χώρα κινδυνεύει να εισέλθει σε μία περίοδο γενικευμένης αστάθειας εξ αιτίας της ιδεοληπτικής προσέγγισης, της αβουλίας και της αμφιθυμίας που διέπουν την κυβερνητική πολιτική στο Προσφυγικό, τις πάσης φύσεως κινητοποιήσεις με αιχμή του δόρατος εκείνες των αγροτών, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Ως εκ τούτου η ΝΔ έχει τεθεί εδώ και αρκετά 24ωρα σε κατάσταση άτυπου εκλογικού συναγερμού, ενώ επιτελείς επεξεργάζονται εναλλακτικά σχέδια που συντομεύουν αισθητά τον χρόνο της ανασυγκρότησης του κόμματος, ώστε να μην βρεθεί προ εκλογικής εκπλήξεως.

Πάντως η ευδιάκριτη αλλαγή πλεύσης σε επιθετικότερο σχηματισμό επιτυγχάνει και άλλους ενδιάμεσους για την ηγεσία της ΝΔ στόχους. Η απαίτηση του κ. Μητσοτάκη από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κατ’ ουσία το συνολικό της σχεδιασμό σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό ευθυγραμμίζει την αξιωματική αντιπολίτευση με όλες τις επαγγελματικές ομάδες που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο, «ισοφαρίζοντας» το πιθανό κόστος της απουσίας γαλάζιων στελεχών από τα αγροτικά μπλόκα.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι οι «σκόρπιες και αποσπασματικές», όπως τις χαρακτηρίζουν, προτάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό μπλοκάρουν την οικονομία, διαλύουν ό,τι απέμεινε από τη μεσαία τάξη και εν τέλει ανοίγουν πόλεμο με την παραγωγική Ελλάδα. Προσθέτουν δε ότι καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να ψηφιστεί και να υλοποιηθεί εάν προκαλεί την καθολική αντίδραση από την κοινωνία. Η σκλήρυνση της στάσης Μητσοτάκη προκαλεί ευφορία και στο εσωτερικό μέτωπο, ικανοποιώντας μεγάλη μερίδα στελεχών που ζητούσαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα την εκφορά ενός πιο καταγγελτικού λόγου από την πλευρά της ΝΔ ώστε να καταστεί σαφές ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα λειτουργήσει επ’ ουδενί λόγω συμπληρωματικά προς τους πολιτικούς σχεδιασμούς του συστήματος εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...