643
|

Ανεβαίνει ο πήχης για τους διεκδικητές των ΕΛΠΕ

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2018, 10:35

Ανεβαίνει ο πήχης για τους διεκδικητές των ΕΛΠΕ

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2018, 10:35

Εντός Δεκεμβρίου αναμένονται οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές από την Glencore και τη Vitol στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% του ομίλου ΕΛΠΕ (30% όμιλος Λάτση και 20% ΤΑΙΠΕΔ).

Το γεγονός ότι ο όμιλος ενδέχεται να κλείσει το 2018 με κέρδη EBITDA 1 δισ. ευρώ υποχρεώνει τους δύο διεκδικητές να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη – οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για προσφορές έως 1,2 δισ. ευρώ για το 50% – αν επιθυμούν να φτάσουν έως το τέλος του διαγωνισμού.

Στο  9μηνο του 2018, τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέγραψαν νέο ρεκόρ κερδών και εξαγωγών πιστοποιώντας την ανοδική πορεία των τελευταίων τεσσάρων ετών που οφείλεται κυρίως στην υπεραπόδοση των διυλιστηρίων του ομίλου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, τα δημοσιευμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 731 εκατ. ευρώ (+20%) που αποτελεί επίδοση ρεκόρ.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 360 εκατ. (+32%).

Η διοίκηση αποφάσισε να μοιράσει για δεύτερη χρονιά προμέρισμα ανταμείβοντας τους μετόχους, το οποίο για τη χρήση του 2018 ορίστηκε στα 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Εκτακτο μέρισμα αναμένεται να προκύψει για τους μετόχους και από την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ.

Αντίστοιχα στο 9μηνο του 2018 η αυξημένη διαθεσιμότητα των διυλιστηρίων και του βαθμού απασχόλησής τους αντίστοιχα οδήγησαν την παραγωγή στα 11,7 εκατ. τόνους (+5%) και τους όγκους πωλήσεων στα 12,4 εκατ. τόνους (+3%), με τις εξαγωγές στα 7,1 εκατ. τόνους να αντιπροσωπεύουν το 57% των συνολικών πωλήσεων.

Ο κύκλος εργασιών του 9μηνου διαμορφώθηκε στα 7,3 δισ. ευρώ (+25%) λόγω υψηλότερου όγκου πωλήσεων και αυξημένων τιμών αργού.

Οσον αφορά τα συγκρίσιμα EBITDA, που δεν περιλαμβάνουν την επίδραση της μεταβολής των τιμών του αργού πετρελαίου λόγω αποθεμάτων, καθώς και άλλα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία, διαμορφώθηκαν στα 574 εκατ. ευρώ (-14%) και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 239 εκατ. ευρώ (-23%).

Εν τω μεταξύ, ενισχυμένη εμφανίζεται και η χρηματοοικονομική θέση του ομίλου, καθώς η ολοκλήρωση του προγράμματος αναχρηματοδότησης για το 2018 οδήγησε σε μείωση δανεισμού (1,8 δισ. ευρώ) και περαιτέρω μείωση χρηματοοικονομικού κόστους (-13%). Μόνο στο τρίτο τρίμηνο οι λειτουργικές ροές διαμορφώθηκαν στα 203 εκατ. ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι τριμήνων.

«Το 2018 θα αποτελέσει έτος-ορόσημο για την ανοδική και διαχρονικά πλέον σταθερή κερδοφόρα πορεία του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια» αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ευστάθιος Τσοτσορός.

«Οι υψηλές επιδόσεις είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής υλοποίησης του τρέχοντος πενταετούς προγράμματος και της επίτευξης αφενός μεν των στόχων αριστοποίησης της εκμετάλλευσης του παραγωγικού συστήματος που αποτυπώνεται στα διαδοχικά ρεκόρ στην παραγωγή, αλλά και των εξαγωγών που αντιπροσωπεύουν πλέον το 57% των συνολικών πωλήσεων. Επιπλέον», τόνισε, « οφείλονται στον αποτελεσματικό χρηματοοικονομικό σχεδιασμό σταδιακής μείωσης του συνολικού καθαρού δανεισμού, που υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ, «με συνολικές επενδύσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ο όμιλος υλοποιεί τον στρατηγικό σχεδιασμό του με κεντρικό άξονα την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και κύριους στόχους τη διαρκή αναβάθμιση της θέσης του ομίλου στην τεχνολογία, στην καινοτομία και στην τεχνογνωσία. Σχεδιασμός που στοχεύει, επίσης, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας, με το πρόγραμμα έρευνας και παραγωγής, με τις ExxonMobil, Total, Repsol, Edison, με τις οποίες ο όμιλος ΕΛΠΕ συμπράττει και μετέχει στο εθνικό εγχείρημα για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο».

Αντικατάσταση εφοδιασμού από Ιράν

Όσον αφορά  την προμήθεια αργού πετρελαίου, ο όμιλος προχώρησε στην αντικατάσταση του εφοδιασμού από Ιράν, σε συνέχεια της επιβολής των κυρώσεων από ΗΠΑ, με άλλους τύπους αργού. Οι κυρώσεις στο Ιράν από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής στη Βόρεια Αμερική, διαμόρφωσαν τις διεθνείς τιμές αργού στα $76/bbl κατά μέσο όρο στο γ’ τρίμηνο, σε επίπεδα αντίστοιχα με το β’ τρίμηνο, αλλά σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (+46%).

Η εσωτερική αγορά καυσίμων κατέγραψε οριακή μείωση (-1%) στο γ’ τρίμηνο 2018 σε σχέση με πέρυσι, με τον συνολικό όγκο στα 1,6 εκατ. τόνους. Αντιθέτως, αύξηση 3% σημείωσε η αδασμολόγητη αγορά, με σημαντική βελτίωση στην αγορά αεροπορικών καυσίμων (+10%) λόγω τουριστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...