213
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ απεικονίζεται έφιππος | REUTERS/Mike Sega

Ανεπιθύμητος και ο Θίοντορ Ρούζβελτ – Απομακρύνουν άγαλμά του από μουσείο

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2020, 17:38
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ απεικονίζεται έφιππος
|REUTERS/Mike Sega

Ανεπιθύμητος και ο Θίοντορ Ρούζβελτ – Απομακρύνουν άγαλμά του από μουσείο

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2020, 17:38

Αλλος ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Θίοντορ Ρούζβελτ, είναι το νέο θύμα των αποκαθηλώσεων στη χώρα του, λόγω του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζεται.

Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη αποφάσισε να απομακρύνει το έφιππο άγαλμα του προέδρου των αρχών του 20ού αιώνα, ο οποίος συνεισέφερε πολλά στη συλλογή του Μουσείου.

Δίπλα στον πρόεδρο στέκονται ένας Αφροαμερικανός και ένας αυτόχθονας Αμερικανός, γράφει ο Guardian.

Εν τω μεταξύ, μέσα στο Μουσείο, σε μια αναπαράσταση της Νέας Υόρκης την εποχή περίπου που ιδρύθηκε, μπήκαν πινακίδες που δίνουν το ιστορικό πλαίσιο.

Την Παρασκευή στο Σαν Φρανσίσκο διαδηλωτές απομάκρυναν άγαλμα του επίσης προέδρου και στρατηγού Οδυσσέα Γκραντ. Αν και είναι αυτός που στον αμερικανικό εμφύλιο κατανίκησε τις δουλοκτητικές πολιτείες του Νότου και είχε στραφεί κατά της Κου Κλουξ Κλαν, για τους διαδηλωτές βάρυνε περισσότερο ότι η σύζυγός του ήταν από οικογένεια δουλοκτητών και ότι ο ίδιος είχε και αυτός για λίγο έναν σκλάβο.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο επισήμανε ότι το Μουσείο ζήτησε την απομάκρυνση του αγάλματος του Ρούζβελτ, επειδή εικονίζει «τους μαύρους και τους αυτόχθονες ως υποταγμένους και φυλετικά κατώτερους». Ο δήμος, πρόσθεσε μάλιστα, στηρίζει την απόφαση του Μουσείου για την απομάκρυνση του «προβληματικού αγάλματος».

Υπέρ της απόφασης τάσσεται και ο δισέγγονος του Ρούζβελτ.

Δεν είναι γνωστό τι θα συμβεί με το άγαλμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...