287
Λίγοι τη συμπαθούν, πολλοί περισσότεροι αντιπαθούν την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας | REUTERS/Phil Noble/File Photo

Ανεπιθύμητη στη γενέτειρά της ακόμη και σαν άγαλμα, η Θάτσερ

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 06:45
Λίγοι τη συμπαθούν, πολλοί περισσότεροι αντιπαθούν την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας
|REUTERS/Phil Noble/File Photo

Ανεπιθύμητη στη γενέτειρά της ακόμη και σαν άγαλμα, η Θάτσερ

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 06:45

Στη Βρετανία η Μάργκαρετ Θάτσερ θα είναι πάντα ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Ενα τεράστιο άγαλμα (πάνω από τρία μέτρα) που πρόκειται να στηθεί στη γενέτειρά της, το Γκράνθαμ, απλώς υπενθυμίζει ότι ακόμη και στον τόπο κατάγωγής της, η πρώην πρωθυπουργός έχει πάρα πολλές αντιπάθειες, τουλάχιστον περισσότερες από τις συμπάθειες.

Το άγαλμα, του οποίου τα αποκαλυπτήρια (καλώς εχόντων των πραγμάτων) θα πραγματοποιηθούν το 2021, αρχικά επρόκειτο να τοποθετηθεί κοντά στο κτίριο του Κοινοβουλίου, όμως το σχέδιο απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι έπρεπε να έχει περάσει τουλάχιστον μια δεκαετία από τον θάνατο του δημοσίου προσώπου για να έχει μια τόσο μεγάλη τιμή (η Θάτσερ πέθανε το 2013). Η αστυνομία, από την πλευρά της, μάλλον χάρηκε από αυτή την εξέλιξη, καθώς υπήρχε έντονη ανησυχία ότι το μνημείο θα συγκέντρωνε την οργή διαδηλωτών.

Το βάθρο έχει στηθεί, το άγαλμα είναι στην αποθήκη | smithsonianmag.com

Τελικά αποφασίστηκε να μετακινηθεί στη γενέτειρα της Θάτσερ, όπου και εκεί υπάρχει η ανησυχία ότι θα το «προτιμούν» οι διαδηλωτές. Τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί.

Μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, το καλοκαίρι στις ΗΠΑ, και την άνοδο του κινήματος Black Lives Matter, πολλοί άρχισαν να επανεξετάζουν την ανάγκη να στήνονται αγάλματα αμφιλεγόμενων προσώπων του παρελθόντος. Και η «Σιδηρά Κυρία» δεν είναι τίποτα άλλο από αμφιλεγόμενη στη Βρετανία, όπου την έζησαν για πάνω από δεκαετία, αλλά και πέρα από τη χώρα της.

Η ίδια, όπως έγραψαν οι New York Times σε μια αναφορά στο άγαλμα, σπανίως αναφερόνταν το Γκράνθαμ ενώ δεν το επισκεπτόταν.

Η απόφαση να στηθεί ελήφθη από το δημοτικό συμβούλιο του Γκράνθαμ το φθινόπωρο του 2019, αλλά η πανδημία και η συζήτηση για την σκοπιμότητα του μνημείου κρατούν το άγαλμα στην αποθήκη – φυσικά σε μυστική τοποθεσία για τον φόβο των διαδηλωτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...