418
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε τηλεοπτική εκπομπή ενώ παίζει με ένα σκυλάκι. Τα αποτελέσματα έφεραν πολλά χαμόγελα στο κόμμα του | REUTERS/Remo Casilli

Ανεμος Μπερλουσκόνι στην Ιταλία μετά τις δημοτικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2017, 07:56
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε τηλεοπτική εκπομπή ενώ παίζει με ένα σκυλάκι. Τα αποτελέσματα έφεραν πολλά χαμόγελα στο κόμμα του
|REUTERS/Remo Casilli

Ανεμος Μπερλουσκόνι στην Ιταλία μετά τις δημοτικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2017, 07:56

Ενα τοπίο με την Κεντροδεξιά ενισχυμένη, την Κεντροαριστερά να παρουσιάζει μεικτή εικόνα και το λαϊκιστικό κόμμα του Μπέπε Γκρίλο σε υποχώρηση αφήνουν οι δημοτικές εκλογές στην Ιταλία, ο δεύτερος γύρος των οποίων διεξήχθη την Κυριακή.

Πέρα από την τοπική σημασία της, η αναμέτρηση δίνει στο πολιτικό σκηνικό τη δυνατότητα να μετρήσει τις δυνάμεις του. Οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2018, αλλά η πίεση στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Πάολο Τζεντιλόνι να προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι μεγάλη.

Παράλληλα, ο τέως πρωθυπουργός και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Ματέο Ρέντσι περιμένει την ευκαιρία να διεκδικήσει  την επιστροφή στην πρωθυπουργία, ενώ το Κίνημα 5 Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο περιμένει και αυτό με τη σειρά του την ευκαιρία να φτάσει ως την πρωθυπουργία.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, φαίνεται ότι για πρώτη φορά έπειτα από 50 χρόνια θα περάσει στα χέρια της Κεντροδεξιάς η Γένοβα, ένα παραδοσιακό προπύργιο της Αριστεράς στην Ιταλία.

Ο υποψήφιος που στήριξαν από κοινού το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η εθνικιστική, αντιμεταναστευτική Λέγκα του Βορρά συγκέντρωσε το 54%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα,  έναντι του 46% για τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Η Κεντροδεξιά φαίνεται ότι θα κερδίσει, μεταξύ άλλων, τη Βερόνα, το Κόμο, την Πιατσέτζα, αλλά και το δήμο της Λ’ Ακουιλα, της ορεινής πόλης που είχε χτυπηθεί από τον καταστροφικό σεισμό του 2009.

Αντίθετα το PD κερδίζει το Τάραντα στη Σικελία και την Πάδοβα.

Την «εκπληκτική νίκη» του Forza Italia καλωσόρισε ο Ρενάτο Μπρουνέτα, επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος. Όπως εκτίμησε μάλιστα, σε όλη τη χώρα «ο άνεμος φυσά υπέρ της Κεντροδεξιάς».

I risultati delle amministrative 2017 sono a macchia di leopardo. Come accade quasi sempre per le amministrative. Nel…

Geplaatst door Matteo Renzi op Zondag 25 juni 2017

Σε σχόλιό του στο Facebook ο τέως πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι παραδέχεται ότι «τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών είναι ανομοιογενή, αλλά υπάρχουν κάποιες ήττες που μας πονάνε».

Προσθέτει ότι «συνολικά, το Δημοκρατικό Κόμμα εξέλεξε περισσότερους δημάρχους από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις» και αναγνωρίζει ότι στις περιοχές της Μπολόνια και της Γένοβας τα αποτελέσματα για την Κεντροαριστερά ήταν χειρότερα από τις παραδοσιακές επιδόσεις της. Θεωρεί πάντως ότι «οι δημοτικές εκλογές είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό από τις βουλευτικές».

Πάντως, σαφέστερος ήταν ο επικεφαλής της ΚΟ του Δημοκρατικού Κόμματος, Ετόρε Ροζάτο, ο οποίος δήλωσε ότι οι εκλογές ήταν «σαφής ήττα» για το PD.

Εν τω μεταξύ, το Κίνημα 5 Αστέρια είχε μάλλον κακές επιδόσεις στον πρώτο γύρο, καθώς οι υποψήφιοι του κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο μόνο σε μία από 25 μεγαλύτερες πόλεις. Το Κίνημα εκτιμάται ότι θα κερδίσει οκτώ δήμους, μεταξύ των οποίων την Καρράρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Πάρμα, η οποία το 2012 είχε εκλεγεί δήμαρχος από το Κίνημα, φέτος κατέβηκε σαν ανεξάρτητος λόγω διαφωνιών με το κόμμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...