383
Γαϊδουράκια περιμένουν την σειρά τους σε σφαγείο της Κένυας | The Donkey Sanctuary

Ανεξέλεγκτη σφαγή γαϊδάρων στην Κένυα προς τέρψιν των Κινέζων

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2019, 21:05
Γαϊδουράκια περιμένουν την σειρά τους σε σφαγείο της Κένυας
|The Donkey Sanctuary

Ανεξέλεγκτη σφαγή γαϊδάρων στην Κένυα προς τέρψιν των Κινέζων

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2019, 21:05

Κοινό μυστικό αποτελεί το μέγεθος της αδιαφορίας του ανθρώπου για τα υπόλοιπα είδη του Πλανήτη. Στην Κένυα όμως φαίνεται ότι το μέτρο έχει χαθεί εντελώς καθώς σφάζονται περισσότερα από χίλια γαϊδούρια την ημέρα. Ο λόγος; Να μπορέσει η Κένυα να ανταποκριθεί στην ζήτηση της ασιατικής αγοράς και κυρίως της Κίνας. Οι Κινέζοι -πέραν των σκύλων- τρέφουν μεγάλη αδυναμία στο δέρμα και το κρέας των γαϊδουριών.

Σύμφωνα με έρευνα της φιλοζωικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Brooke Action for Work Horses and Donkeys, η αυξανόμενη ζήτηση οδηγεί στην παράνομη και ανεξέλεγκτη σφαγή των γαϊδουριών και η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Πλέον, εκφράζονται ανησυχίες ότι αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα είναι πολύ πιθανόν να μην μείνει ούτε ένα γαϊδούρι στη Κένυα μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οπως αναφέρουν οι λονδρέζικοι Times, μεταξύ του 2016 και του 2018, τουλάχιστον 600.000 δέρματα και 400 τόνοι κρέατος μεταφέρθηκαν από την Κένυα στο Βιετνάμ και την Κίνα. Το κρέας είναι «γιατρικό κατά της πείνας» ενώ η ζελατίνη του δέρματος λειτουργεί ως τονωτικό που καταπολεμά τις ρυτίδες, αυξάνει την λίμπιντο και θεραπεύει την αϋπνία. Σύμφωνα πάντοτε με την κινεζική παραδοσιακή ιατρική…

Αμέτρητα δέρματα γαϊδουριών αποξηραίνονται, έτοιμα για αποστολή στην Κίνα (Humane Society International)

Πριν από περίπου επτά χρόνια η Κένυα νομιμοποίησε εκ νέου την ελεγχόμενη σφαγή των ζώων, δημιουργώντας τέσσερα κρατικά σφαγεία. Ομως, ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι στα σφαγεία αυτά ο αριθμός των ζώων που θανατώνονται ξεπερνά κατά πολύ εκείνον που ορίζει η νομοθεσία.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται επίσης σημαντική αύξηση στις κλοπές ζώων. Η απώλεια ενός γαϊδάρου συχνά ωθεί τις οικογένειες στη φτώχεια και αφήνει το δύσκολο έργο της μεταφοράς νερού σε γυναίκες και παιδιά πολλά εκ των οποίων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο προκειμένου να βοηθήσουν τις οικογένειές τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κασίμα, χήρας, μητέρας εννέα παιδιών, που έχασε ένα από τα γαϊδούρια της μετά από επίθεση λαθρεμπόρων. Παρόλο που κατάφερε να εξοικονομήσει χρήματα για να αντικαταστήσει το ζώο, η κόρη της αναγκάστηκε να δουλέψει χάνοντας μια ολόκληρη σχολική χρονιά.

Τέλος το λαθρεμπόριο των ζώων δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία, καθώς το ξέσπασμα της γρίπης των ιπποειδών που συνδέεται με τις παράνομες διασυνοριακές μεταφορές ζώων οδήγησε πέρυσι στο θάνατο 62.000 γαϊδάρων.

Ας ελπίσουμε ότι η «γαϊδουρινή» συμπεριφορά του ανθρώπου προς τους γαϊδάρους, ύστερα από την δημόσια κατακραυγή, θα μειωθεί σταδιακά έως ότου πάψει εντελώς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...