185
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου MQ-9 σαν αυτό θα σταθμεύουν στη Λάρισα | Isaac Brekken/Getty Images

Αναβάθμιση για Σκύρο και Λάρισα στη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2021, 16:13
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου MQ-9 σαν αυτό θα σταθμεύουν στη Λάρισα
|Isaac Brekken/Getty Images

Αναβάθμιση για Σκύρο και Λάρισα στη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2021, 16:13

Η συμφωνία για χρήση από την αμερικανική αεροπορία της βάσης της Σκύρου, στην καρδιά του Αιγαίου, για τα επόμενα πέντε χρόνια σε συνδυασμό με την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας  στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στη Λάρισα, όπου θα λειτουργήσει και βάση για drones είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, τα σημαντικότερα σημεία της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ η οποία αναμένεται να υπογραφεί μέσα στο Φθινόπωρο.

Η Σκύρος είναι μαζί με ένα ακόμη σημείο στη Θράκη, πιθανότατα στην Ξάνθη, τα νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη. Η διάρκεια της συμφωνίας φαίνεται να κλειδώνει στα πέντε χρόνια αντί ετήσιας όπως ήταν μέχρι σήμερα, σημείο που επιμένουν ιδιαίτερα οι ΗΠΑ επειτα από τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος της συμφωνίας η πρόθεση στάθμευσης δύναμης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα. Στο πρόφατος παρελθόν είχε πραγματοποιηθεί η επίδειξη δυνατοτήτων του MQ-9 Guardian, τόσο για την επιχειρησιακή του δράση όσο και για την συνεργασία του σε απόλυτο βαθμό με τα F-16 και όλα τα ΝΑΤΟϊκά αμυντικά συστήματα. Παράμετρος ουσιώδης τόσο στον επιχειρησιακό τομέα όσο και σε εκείνον της συλλογής πληροφοριών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...