350
Εμβολιασμοί για τον κορονοϊό στην Αργολίδα (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Αναβάλλεται το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους εμβολιασμούς των 75+

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 5 Φεβρουαρίου 2021, 14:11
Εμβολιασμοί για τον κορονοϊό στην Αργολίδα (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Αναβάλλεται το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους εμβολιασμούς των 75+

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 5 Φεβρουαρίου 2021, 14:11

Με μικρή καθυστέρηση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα εμβόλια στα άτομα άνω των 75 ετών, καθώς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τα σκευάσματα της AstraZeneca θα χορηγηθούν σε άτομα μικρότερης ηλικίας (εδώ).

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού πολιτών άνω των 75 ετών, η οποία είχε ανακοινωθεί από τον υφυπουργό Ψηφιακή Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά (εδώ) ότι θα άνοιγε μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, δεν θα ανοίξει.

Κι αυτό διότι με την ανατροπή που έφερε στην ηλικιακή κατανομή το εμβόλιο της AstraZeneca, υπήρξαν και μικρές αρρυθμίες στο πρόγραμμα εμβολιασμού της Covid-19 στη χώρα μας.

Ως εκ τούτου και προκειμένου οι εμβολιασμοί να γίνουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα στον γενικό πληθυσμό, εμβόλιμα στον προγραμματισμό που είχε γίνει βάσει του προγράμματος «Ελευθερία», μπαίνουν οι ηλικίες 60-64 ετών.

Γι’ αυτούς η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες και σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας και υπεύθυνο για τα εμβόλια του κορονοϊού, αναμένεται οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν ακριβώς σε μία εβδομάδα, δηλαδή την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.

Η εξέλιξη επέβαλε τη μικρή καθυστέρηση στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού στους άνω των 75 ετών και όπως διαβεβαιώνουν το Protagon στελέχη του υπουργείου Υγείας, «το πρόγραμμα μεταβάλλεται, αλλά όχι δραματικά. Σε λίγες ημέρες θα ανοίξουμε και την πλατφόρμα για τους 75».

«Επιχειρησιακά, θα αναπτύξουμε δυο παράλληλα συστήματα. Το ένα σύστημα είναι αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή και δίπλα από αυτό θα ανοίξουμε ένα δεύτερο που θα αφορά στη διενέργεια εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, με πρώτη ηλικιακή κατηγορία που θα ανοίξουμε για αυτούς τους εμβολιασμούς θα είναι η 60-64. Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Δηλαδή, κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών», εξηγεί ο κ. Θεμιστοκλέους.

Πιο συγκεκριμένες ημερομηνίες πάντως θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία AstraZeneca.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...