199
Πουλιά πετάνε μπροστά από μια προεκλογική αφίσα του Ερντογάν: η δημαρχία στην Κωνσταντινούπολη... πέταξε για λίγο, αλλά τώρα μπορεί να ξαναπάει στην αγκαλιά του «Σουλτάνου» | Reuters

Ανατροπή στην Κωνσταντινούπολη: Θα επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2019, 21:01
Πουλιά πετάνε μπροστά από μια προεκλογική αφίσα του Ερντογάν: η δημαρχία στην Κωνσταντινούπολη... πέταξε για λίγο, αλλά τώρα μπορεί να ξαναπάει στην αγκαλιά του «Σουλτάνου»
|Reuters

Ανατροπή στην Κωνσταντινούπολη: Θα επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2019, 21:01

Τελικά πέρασε το θέλημα του… «Σουλτάνου».

Τη διεξαγωγή νέων δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε την Δευτέρα το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας, κατόπιν αιτήματος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αμφισβητεί τη νίκη της αντιπολίτευσης στις εκλογές του Μαρτίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ζητούσε την επανάληψη των εκλογών, καταγγέλλοντας «παρατυπίες» κατά τη διεξαγωγή τους στις 31 Μαρτίου.

«Οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη θα ξαναγίνουν» χαιρέτισε την απόφαση, μέσω του Twitter, ο εκπρόσωπος του AKP, Ρετζέπ Οζέλ, διευκρινίζοντας ότι ως ημερομηνία διεξαγωγής ορίστηκε τη 23η Ιουνίου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση η τουρκική λίρα υποχώρησε στο 6,1485 έναντι του δολαρίου.

Ο τούρκος πρόεδρος μόλις προχθές είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ της επανάληψης των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη όπου νικητής αναδείχθηκε ο υποψήφιος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, το οποίο έχασε επίσης τον έλεγχο στην πρωτεύουσα Άγκυρα στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, έχει ήδη καταθέσει αίτημα στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας για ακύρωση των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας παρατυπιών, όπως υποστηρίζει, και για διεξαγωγή νέων εκλογών.

Η διαφορά στις ψήφους ανάμεσα στον υποψήφιο του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν 14.000 ψήφοι.