725
|

Ανατροπή: Οι 60-64 ετών θα λάβουν το εμβόλιο της Οξφόρδης από 12 Φεβρουαρίου

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2021, 12:58

Ανατροπή: Οι 60-64 ετών θα λάβουν το εμβόλιο της Οξφόρδης από 12 Φεβρουαρίου

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2021, 12:58

Ηταν κάτι που είχε προεξοφληθεί, από τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα δινόταν στους ηλικιωμένους άνω των 65 λόγω ανεπαρκών κλινικών δεδομένων.

Ετσι, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού που συνεδρίασε το πρωί της Παρασκευής πήρε και αυτή την απόφαση να αλλάξει την ιεράρχηση, φέρνοντας πιο κοντά στο εμβόλιο νεότερους πολίτες: από τις 12 Φεβρουαρίου θα αρχίσει στη χώρα μας ο εμβολιασμός των ανθρώπων ηλικίας από 60 έως 64 έτη με το σκεύασμα που ανέπτυξαν από κοινού η βρετανο-σουηδική φαρμακευτική με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Στην ουσία θα πρόκειται για μια δεύτερη γραμμή εμβολιασμών. Η πρώτη είναι η γνωστή, τώρα εμβολιάζονται όσοι είναι 80 ετών και άνω και λαμβάνουν το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech και Moderna. Η δεύτερη θα είναι οι πολίτες από 60 έως 64 ετών, εξέλιξη που διαβάζεται ως θετική από πολλούς παρατηρητές, καθώς οι νεότερες ηλικίες είναι και αυτές που έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα, άρα και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο προσβολής τους από την Covid-19.

Ωστόσο αναπόφευκτα θα υπάρξει μια καθυστέρηση στον εμβολιασμό της κρίσιμης ηλικιακής ομάδας πολιτών μεταξύ των 65 και 79 ετών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε όντως για δύο παράλληλα συστήματα, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στο άνοιγμα πλατφόρμας για τους άνω των 75, την οποία είχε προαναγγείλει το περασμένο Σάββατο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

«Επιχειρησιακά, θα αναπτύξουμε δυο παράλληλα συστήματα», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Το ένα σύστημα είναι αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή και δίπλα από αυτό θα ανοίξουμε ένα δεύτερο που θα αφορά στη διενέργεια εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, με πρώτη ηλικιακή κατηγορία που θα ανοίξουμε για αυτούς τους εμβολιασμούς θα είναι η 60-64.

» Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Δηλαδή, κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.

Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 12 Φεβρουαρίου. Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες.

Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία. Επιχειρησιακά είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής».

Από την πλευρά της, η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, είπε:

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε λεπτομερώς όλα τα υπάρχοντα δεδομένα σε σχέση με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Oxford/AstraZeneca, μετά την πρόσφατη έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χρήση σε άτομα 18 ετών και άνω και ενόψει της δυνατότητας διάθεσής του στην Ελλάδα κατά το προσεχές διάστημα.

Η Επιτροπή κρίνει ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας να δημιουργεί ανοσία, δηλαδή ανοσογονικότητας, και αποτελεσματικότητας.

Ειδικότερα:

α) Είναι ασφαλές, γίνεται καλά ανεκτό από τα άτομα που το λαμβάνουν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι στην πλειονότητα ήπιες και τοπικές.

β) Προστατεύει το σύνολο σχεδόν των εμβολιασμένων από σοβαρή νόσηση και από ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, ενώ προστατεύει μεγάλο μέρος των εμβολιασμένων και από ήπια νόσο.

γ) Δημιουργεί υψηλούς τίτλους αντισωμάτων σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων μεγάλης ηλικίας, και επιπλέον προκαλεί ισχυρή διέγερση της κυτταρικής ανοσίας, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανοσοποίησης.

δ) Φαίνεται να μειώνει την ιοφορία στα εμβολιασμένα άτομα που τυχόν θα μολυνθούν από το περιβάλλον τους και ως εκ τούτου, συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Αναφορικά με την προστασία, την αποτελεσματικότητα δηλαδή, από σοβαρή και από ήπια νόσηση, σημειώνεται ότι ο αριθμός ηλικιωμένων ατόμων που έχουν προς το παρόν συμπεριληφθεί στις δημοσιευμένες μελέτες είναι σχετικά μικρός, οπότε δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση ως προς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Με βάση, όμως, τα δεδομένα που υπάρχουν για την ανοσογονικότητα του εμβολίου σε όλες τις ηλικίες, εκτιμάται ότι η προστασία πιθανότατα αφορά και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Αναφορικά με το διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, το μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων δημιουργεί υψηλότερα επίπεδα τελικής προστασίας σε σχέση με μικρότερα μεσοδιαστήματα.

Συμπερασματικά:

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα ηλικίας 18 έως και 64 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Οι συστάσεις αυτές μπορεί να τροποποιηθούν στο προσεχές διάστημα, ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News