618
Ωρα ανακοινώσεων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη | ΙΝΤΙΜΕnews

Οριστικό: Στις 12 το μεσημέρι ο ανασχηματισμός

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2021, 08:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/01/2020, 11:45
Ωρα ανακοινώσεων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
|ΙΝΤΙΜΕnews

Οριστικό: Στις 12 το μεσημέρι ο ανασχηματισμός

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2021, 08:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/01/2020, 11:45

Ωρα ανασχηματισμού. Οι πληροφορίες που ανέφεραν αργά τη νύχτα της Κυριακής ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ήταν θέμα ωρών, επιβεβαιώθηκαν λίγο μετά τις 9.30 π.μ. της Δευτέρας, όταν από το Μέγαρο Μαξίμου γνωστοποιήθηκε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι. Αυτό σημαίνει ότι τα τηλεφωνήματα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς τους υπουργούς προς αποχώρηση και τους βουλευτές προς υπουργοποίηση τελείωσαν.

Ηδη εξάλλου ο «Μικροπολιτικός» των «Νέων» είχε περιγράψει ότι η αναβολή του τακτικού δευτεριάτικου μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν μια προαναγγελία ανακοίνωσης των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, η οποία ανακοίνωση, στο πλαίσιο του πολιτικού τακτ, θα γινόταν αφού ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός της Φώφης Γεννηματά, προέδρου του Κινήματος Αλλαγής για τον κορονοϊό, στον «Ευαγγελισμό».

Οι ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό τελειώνουν και ένα πολιτικό σίριαλ που κράτησε πολύ. Από την περασμένη άνοιξη υπήρχε συζήτηση για διαπιστωμένες δυσλειτουργίες της κυβέρνησης και για σκέψεις του κ. Μητσοτάκη πάνω σε συγκεκριμένες στοχευμένες αλλαγές. Ωστόσο η εξέλιξη της πανδημίας στερούσε από τον Πρωθυπουργό το λεγόμενο «πολιτικό ξέφωτο», ώστε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης να μη γίνει εν θερμώ, αλλά σε «ουδέτερο χρόνο». Τώρα αυτός ο χρόνος ήρθε, καθώς η χώρα μπαίνει σε ένα νέο κεφάλαιο –με τους εμβολιασμούς και εν αναμονή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης– και έτσι η κυβέρνηση αλλάζει μορφή, ενδεχομένως με το βλέμμα και στο σενάριο των εκλογών το προσεχές φθινόπωρο.

Κύριο χαρακτηριστικό των αλλαγών θα είναι η είσοδος περισσότερων κοινοβουλευτικών (από τη ΝΔ βεβαίως) στο νέο κυβερνητικό σχήμα και η αποχώρηση τουλάχιστον κάποιων προσώπων από κεντρικά υπουργεία, στους οποίους αποδίδονται εδώ και κάποιο καιρό αστοχίες.

Οι τελευταίες πληροφορίες που ανέφεραν ο ΣΚΑΪ και το Οpen το πρωί της Δευτέρας επικεντρώνονταν στη φερόμενη μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη (από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στο υπουργείο Εργασίας ώστε να λύσει τον γρίφο με τις συντάξεις) καθώς και στην αναβάθμιση του Μάκη Βορίδη: από το Αγροτικής Ανάπτυξης στο Εσωτερικών. Τη θέση του κ. Χατζηδάκη αναλαμβάνει κατά τα φαινόμενα ο Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα πάντα με τα συγκεκριμένα ρεπορτάζ, εκτός υπουργικού θώκου αναμενόταν να μείνουν Τάκης Θεοδωρικάκος και Γιάννης Βρούτσης, ενώ την τελευταία στιγμή τη… γλίτωσε ο Χάρης Θεοχάρης στο υπουργείο Τουρισμού.

Στους αμετακίνητους ανήκουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως (παρά τα πολλά και δύσκολα μέτωπα τα οποία έχει ανοίξει στους πρώτους μήνες της θητείας της), ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας (εν μέσω πανδημίας), η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο κατά κοινή ομολογία πιο επιτυχημένος υπουργός της κυβέρνησης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ομοίως, χωρίς σημαντικές αλλαγές μένει το στενό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο.

Στην ομάδα του Μαξίμου ωστόσο αναμένται να ενταχθεί ο νυν υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Σημαντική αλλαγή θα είναι αυτή στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όπου τον κ. Πέτσα θα διαδεχθεί σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο Χρήστος Ταραντίλης, σε μία ακόμη κίνηση ανανέωσης της εικόνας της κυβέρνησης. Ο κ. Πέτσας φέρεται να μετακινείται σε θεσμικό υπουργείο, πιθανότατα στο Εσωτερικών, στο πλευρό του κ. Βορίδη.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, o κ. Κικίλιας παραμένει μεν στο υπουργείο Υγείας –παρά τους 4.000 νεκρούς το τελευταίο δίμηνο– αλλά αναβαθμίζεται σε αναπληρωτή υπουργό Υγείας ο μέχρι τώρα υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Στην ίδια κατηγορία των αμετακίνητων υπάγονται, τέλος, ο Θοδωρής Σκυλακάκης, στο υπουργείο Οικονομικών, και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο Εξωτερικών.

Στους νεοεισερχόμενους ξεχωρίζουν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές τα ονόματα των Αγγελου Συρίγου, Γιώργου Κατσαφάδου, Γιάννη Οικονόμου και Γιώργου Στύλιου.

Ερώτημα παραμένει η ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει ακουστεί κάποιο όνομα βουλευτού ή άλλου στελέχους προς υπουργοποίηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...