981
| Nick Paleologos / SOOC

Αναστασιάδης σε Τατάρ: «Η υπομονή έχει τα όριά της»

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2021, 13:54
|Nick Paleologos / SOOC

Αναστασιάδης σε Τατάρ: «Η υπομονή έχει τα όριά της»

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2021, 13:54

Στη διεθνή εκστρατεία διαφώτισης για το Κυπριακό με στόχο να υπάρξουν οι ανάλογες αντιδράσεις από τον ΟΗΕ και την ΕΕ και άλλες χώρες για τις θέσεις που κατέθεσε η τουρκική πλευρά στη Γενεύη, αναφέρθηκε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων για τον Βάσο Λυσσαρίδη.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ξεκινά μια εκστρατεία διαφώτισης για τις θέσεις που έχουν κατατεθεί στη Γενεύη. Θέσεις από πλευράς Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων που, όπως σημείωσε, είναι εκτός των παραμέτρων που καθορίζουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και οι όροι εντολής που έχουν δεχθεί και οι καλές υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρει προς αυτή την κατεύθυνση ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Συνεπώς, ανέφερε, η προσπάθεια είναι να υπάρξουν οι ανάλογες αντιδράσεις τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και όχι μόνο, από χώρες, οι οποίες μπορούν και έχουν τη δυνατότητα άσκησης επιρροής πάνω στην Τουρκία.

Ερωτηθείς αν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα δεδομένης της έντασης με την οποία εκφράζει τις θέσεις αυτές η τουρκική πλευρά, ο πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι το θέμα είναι αν υπολόγισαν το κόστος που θα προκαλέσουν στους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους με την απομόνωση στην οποία τους οδηγούν. Είναι κάτι που δεν είναι εφικτό, συμπλήρωσε, είναι κάτι που δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα, ούτε από την ΕΕ.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι τον εξέπληξαν οι νέες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Όπως είπε, ένα από τα επιχειρήματα που ανέπτυσσαν κατά τη διάρκεια της συνόδου στη Γενεύη ήταν ότι είναι συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την άλλη, πρόσθεσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, «θεώρησε ότι πρόσβαλα τους Τουρκοκύπριους διότι τους αποκάλεσα συμπολίτες μου».

«Ένα θα ήθελα να τον ρωτήσω: 97.000 Τουρκοκύπριοι που έχουν την κυπριακή ταυτότητα, το κυπριακό διαβατήριο και απολαμβάνουν όσα και οι κύπριοι ευρωπαίοι πολίτες, πρέπει να ντρέπονται; Πόσο περισσότερο πρέπει να ντρέπονται μέλη των συνεργατών του που έχουν την κυπριακή ταυτότητα ή το κυπριακό διαβατήριο;»

«Δεν θέλω να εμπλακώ σε αντιπαραθέσεις, αλλά η υπομονή έχει τα όριά της», κατέληξε με νόημα ο κ. Ανατασιάδης.

Ο πρόεδρος της Κύπρου θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ για τα αποτελέσματα της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, στο πλαίσιο της συνόδου του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στο Πόρτο της Πορτογαλίας στις 8 Μαΐου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Ο κ. Κούσιος ανέφερε πως παρόλο ότι το Συμβούλιο είναι άτυπο και δεν αναμένεται κάποια συζήτηση επί του θέματος, ο Πρόεδρος θα ενημερώσει του Ευρωπαίους εταίρους για το τι έγινε στη Γενεύη, ζητώντας συνέχιση της συμπαράστασης της ΕΕ και των κρατών μελών της στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Σημειώνεται πως οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στο Πόρτο στις 8 Μαΐου για να συζητήσουν κοινωνικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19. Η άτυπη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα διεξαχθεί σε συνέχεια της διάσκεψης υψηλού επιπέδου που διοργανώνεται από την πορτογαλική Προεδρία της ΕΕ στις 7 Μαΐου.

Το παραλήρημα Τατάρ

Την Τρίτη ο Ερσίν Τατάρ, πολιτικός-μαριονέτα του καθεστώτος Ερντογάν στα Κατεχόμενα, είχε πει ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε «προσβάλει» τους Τουρκοκύπριους επειδή τους αποκάλεσε «πολίτες μας».

Ισχυρίστηκε ακόμη πως «η πρόταση που έχουμε βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής και είναι η πιο ρεαλιστική λύση».

«Η διεθνής κοινότητα και ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μειοψηφία και πολίτες της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά είναι πολίτες της ελεύθερης και κυρίαρχης “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’», είπε ο Τατάρ αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Πρόσθεσε πως ενώ η πρότασή του για λύση βασισμένη στη συνεργασία δυο ισότιμων κυρίαρχων κρατών, που παρουσίασε κατά την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, η ελληνοκυπριακή πλευρά «προσπαθεί να εξαπατήσει την κοινή γνώμη μέσω μιας μαύρης προπαγάνδας βασισμένης σε ψέματα και συκοφαντίες».

Είπε πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης «θα πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη για να δει ποιος είναι υπερόπτης» και σημείωσε πως «είμαστε περήφανοι που είμαστε Τούρκοι, τα εγγόνια των Οθωμανών που κατέκτησαν την Κύπρο το 1571 και την έκαναν μια τουρκική πατρίδα».

Υποστήριξε πως η πρόταση που κατέθεσε στη Γενεύη αντιπροσωπεύει τη θέληση της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας πως υποστηρίζεται επίσης από την Τουρκία, τη μεγαλύτερη και πιο ισχυρή χώρα στην περιοχή, όπως είπε.

«Ενώ εμείς, η τουρκική πλευρά, απαιτήσαμε σεβασμό και ισότιμο καθεστώς και κυριαρχία, που είναι το κεκτημένο δικαίωμα στη Γενεύη, ο κ. Αναστασιάδης υπερασπίστηκε τον Ελληνισμό της Κύπρου και επαίνεσε την τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ και εισηγήθηκε να γίνουμε μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει μετατραπεί σε ελληνικό κράτος, ως μειοψηφία. Εάν υπάρχει υπεροψία, αυτό είναι», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως οι Τουρκοκύπριοι τον «εξέλεξαν πρόεδρό» τους, κατά την έκφρασή του, επειδή αυτός έφερε στο προσκήνιο το μοντέλο λύσης που βασίζεται σε δυο κυρίαρχα ισότιμα κράτη.

Κάλεσε την ΕΕ να τηρήσει, όπως είπε, τις υποσχέσεις της που έδωσε μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και να τερματίσει τη στάση της υπέρ των Ελληνοκυπρίων.

Σημείωσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει πως η λύση πρέπει να προνοεί την άρση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο, για να επισημάνει πως αυτό είναι ένα όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί.

«Τα αποτελεσματικά και ντε φάκτο εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας, η παρουσία Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο αποτελούν την κόκκινή μας γραμμή και δεν είναι ποτέ δυνατόν για εμάς να τα εγκαταλείψουμε», ανέφερε.

Είπε πως η παρουσίαση της πρότασής του για λύση στη βάση δυο ισότιμων κυρίαρχων κρατών είναι κομβικό σημείο και πως οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία, που διαρκούν για πέραν του μισού αιώνα, και «δεν ήσαν επιτυχείς και έχουν τερματιστεί».

Έκανε λόγο για «τέρατα με ένα δόντι» που ενεργούν χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους και μεθόδους, για να διαταράξουν την ενότητα και την αλληλεγγύη τους.

«Είμαστε έτοιμοι για αυτό, και δεν ανησυχούμε. Γιατί η μητέρα πατρίδα Τουρκία είναι μαζί μας με όλη της τη δύναμη και θα συνεχίσουμε να περπατούμε μαζί σε αυτό το μονοπάτι. Δεν υπάρχει επιστροφή από αυτό τον δρόμο», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...