197
Αέρας ανακούφισης στο υπουργείο Οικονομικών | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

«Ανάσα» στα έσοδα τον Ιούλιο, αναπτερώνονται οι ελπίδες για το πρωτογενές

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2019, 20:05
Αέρας ανακούφισης στο υπουργείο Οικονομικών
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

«Ανάσα» στα έσοδα τον Ιούλιο, αναπτερώνονται οι ελπίδες για το πρωτογενές

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2019, 20:05

Σημαντική υπέρβαση του στόχου καταγράφηκε στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο, ενισχύοντας τις προσπάθειες του νέου οικονομικού επιτελείου για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων χωρίς αποκλίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Με «οδηγό» την είσπραξη 1,1 δισεκ. ευρώ από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος τα έσοδα του Ιουλίου ξεπέρασαν τα προϋπολογισθέντα κατά 205 εκατομμύρια ευρώ, ανακάμπτοντας από την απότομη πτώση που σημειώθηκε τον Ιούνιο.

Η καλή εικόνα αφορά και το επτάμηνο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα έχουν υπερβεί τον στόχο κατά σχεδόν 7,9% μετά την επιστροφή φόρων.

Τα επίσημα στοιχεία αναμένεται να δημοσιευτούν την Παρασκευή.

Το ερώτημα είναι εάν η ανάκαμψη και η υπέρβαση στα έσοδα θα είναι εν τέλει αρκετή ώστε να κλείσουν οι τρύπες που άνοιξαν εξαιτίας των παροχών που νομοθέτησε προεκλογικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκτιμήσει πως το δημοσιονομικό τίμημα των εν λόγω μέτρων ισοδυναμεί με 1% του ΑΕΠ ετησίως.

Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού με τους θεσμούς είναι προγραμματισμένο για τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν οι δανειστές θα αξιολογήσουν την πορεία του προϋπολογισμού.

Κρίσιμος παράγοντας θα είναι η ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, που εάν προσελκύσει μεγάλο αριθμών φορολογούμενων μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το πρωτογενές πλεόνασμα, φέρνοντάς το ακόμα πιο κοντά στον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...