510
| REUTERS/Murad Sezer/Illustration/File Photo

Ανάσα πέντε δισ. δολαρίων στον Ερντογάν από τα άλλοτε εχθρικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 14:43
|REUTERS/Murad Sezer/Illustration/File Photo

Ανάσα πέντε δισ. δολαρίων στον Ερντογάν από τα άλλοτε εχθρικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 14:43

Η εποχή που Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συγκρούονταν στον λεγόμενο «Ψυχρό Πόλεμο της Μέσης Ανατολής» σε όποιο πεδίο μπορούσαν να συγκρουστούν  –από τον εμφύλιο της Λιβύης ως τον αποκλεισμό του Κατάρ– φαίνεται ότι για την ώρα έχει περάσει. Η χρήση από τη Wall Street Journal του όρου «détente» –η οποία πάντα παραπέμπει στην ιστορική περίοδο «ύφεσης» του Ψυχρού Πολέμου που προωθούσαν Ρίτσαρντ Νίξον και Λεονίντ Μπρέζνιεφ (1969-1974)– είναι χαρακτηριστική: τώρα τα Εμιράτα εμφανίζονται ακόμα και ως αρωγοί της ασθμαίνουσας τουρκικής οικονομίας, αγοράζουν τουρκικές λίρες αξίας σχεδόν πέντε δισ. δολαρίων και στηρίζουν έτσι την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν.

Η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών είχε ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο όταν ο ντε φάκτο ηγέτης των Εμιράτων σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ είχε επισκεφθεί στην Αγκυρα τον Ταγίπ Ερντογάν και είχε υποσχεθεί επενδύσεις 10 δισ. δολαρίων στην Τουρκία. Τώρα το νέο deal είναι μια συμφωνία που προσφέρει στον Ερντογάν ζεστό ξένο συνάλλαγμα αξίας 4,9 δισ. δολαρίων: 18 δισ. ντιράμ θα αγοράσουν 64 δισ. τουρκικές λίρες με τη διαφορά ότι το ντιράμ είναι συνδεδεμένο με το αμερικανικό δολάριο.

Οπως επεσήμανε η WSJ, στη σχετική ανάλυση για τη συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Τουρκίας, το συγκεκριμένο ποσό αποτελεί μια μικρή αλλά ουσιαστική ενίσχυση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, η οποία εδώ και μήνες «καίει» ξένο συνάλλαγμα προσπαθώντας να στηρίξει την τουρκική λίρα, που έχασε το 40% της αξίας της πέρυσι. Το ποσό δεν λύνει το πρόβλημα της λίρας, αλλά συνιστά μια ψήφο εμπιστοσύνης για την τουρκική οικονομία, ενώ πολύ περισσότερο δείχνει κάποια πράγματα για τη συνεννόηση μεταξύ των δυο κρατών και τις προσπάθειες που κάνει ο Ερντογάν να βελτιώσει τις σχέσεις με χώρες με τις οποίες η Τουρκία είχε βρεθεί στα άκρα τα προηγούμενα χρόνια.

Βγαίνοντας από τη διπλωματική απομόνωση, ο Ερντογάν πηγαίνει στα Τίρανα, καλωσορίζει στην Αγκυρα τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούκσιτς και προαναγγέλλει επίσκεψη του ισραηλινού ομολόγου του Ισαάκ Χέρτζογκ στη σκιά του ναυαγίου του EastMed. Τώρα κλείνει ένα ακόμα deal με το σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ.

«Φαίνεται ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν να ανοίξουν μια νέα σελίδα, ενδιαφέρονται να εστιάσουν στην οικονομική διπλωματία» σχολίασε στο αμερικανικό φίλο ο Μιτχάτ Ρέντε, παλιός πρεσβευτής της Τουρκίας στο Κατάρ.

Η συμφωνία με τα Εμιράτα ήρθε να προστεθεί σε άλλες αντίστοιχες που έκανε η Αγκυρα το τελευταίο διάστημα σε μια προσπάθειά της να στηρίξει την τουρκική λίρα: συνάλλαγμα 15 δισ. δολαρίων προσέφερε το Κατάρ, άλλα έξι δισ. δολάρια η Κίνα, και δύο δισ. δολάρια η Νότια Κορέα.

Σύμφωνα, πάντως, με αναλυτές αυτές οι συμφωνίες έχουν ένα ρίσκο. Στο τέλος τους –αυτή με τα ΗΑΕ λήγει σε τρία χρόνια, εκτός αν επεκταθεί– η Αγκυρα θα πρέπει να αγοράσει πίσω τις λίρες από το Αμπου Ντάμπι και το κόστος ίσως να είναι δυσβάσταχτο αν το τουρκικό εθνικό νόμισμα συνεχίσει την πτώση του. Τις τελευταίες εβδομάδες η τουρκική λίρα σταθεροποιήθηκε σε μια ασύλληπτη μέχρι και πριν δύο χρόνια ισοτιμία (ένα δολάριο αγοράζει 13,4 λίρες) και με τεράστιο κόστος: η WSJ υπολόγισε ότι μόνο τον Δεκέμβριο η τουρκική κεντρική τράπεζα πρέπει να έριξε στις αγορές συνάλλαγμα 10 δισ. δολαρίων για να αναχαιτίσει την πτώση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...