553
Ενα ακόμη περιστατικό εξευτελισμού του δημόσιου πανεπιστημίου στο ΑΠΘ, με την επίθεση στον καθηγητή Βασίλη Γούναρη | INTIMEnews/ φωτ. αρχείου

Ανανδρη επίθεση τραμπούκων σε καθηγητή του ΑΠΘ – Τον κρατούσαν «όμηρο» μέσα στο ΙΧ του

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2020, 18:26
Ενα ακόμη περιστατικό εξευτελισμού του δημόσιου πανεπιστημίου στο ΑΠΘ, με την επίθεση στον καθηγητή Βασίλη Γούναρη
|INTIMEnews/ φωτ. αρχείου

Ανανδρη επίθεση τραμπούκων σε καθηγητή του ΑΠΘ – Τον κρατούσαν «όμηρο» μέσα στο ΙΧ του

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2020, 18:26

Θύμα ακραίου προπηλακισμού από τραμπούκους έπεσε ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Βασίλης Γούναρης, την ώρα που επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητό του εντός του χώρου του ιδρύματος,

Το επεισόδιο ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τον ίδιο τον καθηγητή, μέσω ανάρτησης που έκανε στο Facebook.

Oπως περιγράφει, ομάδα εξαγριωμένων νεαρών -πιθανότατα φοιτητών- κάθισαν πάνω στο ΙΧ του και δεν του επέτρεπαν να ξεκινήσει.

Αιτία για την ιδιότυπη αυτή 45λεπτη (!) ομηρία του καθηγητή από τους νεαρούς ήταν, όπως εκτιμάται, η δρομολόγηση της αναμόρφωσης του προγράμματος σπουδών του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας – κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση μερίδας φοιτητών.

«Καμία ενημέρωση ή εξήγηση δεν στάθηκε ικανή να τους πείσει ότι τα προγράμματα σπουδών δεν αλλάζουν για να “καταστρέψουν το μέλλον τους”», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γούναρης και καταγγέλλει για την κατάσταση που για μία ακόμη φορά επαναλήφθηκε στο ΑΠΘ:

«Eνα τμήμα δεν μπορεί να συνεδριάσει και ο αιρετός πρόεδρος υφίσταται σωματική και ψυχολογική βία εκτός κάθε ορίου, ενώ το πανεπιστήμιο παρακολουθεί αμήχανο και αδύναμο να αντιδράσει, όταν μειοψηφίες χρησιμοποιούν τη βία για να επιβάλουν τις απόψεις τους».

Αναλυτικά η περιγραφή του καθηγητή στη σχετική ανάρτηση που έκανε στο Facebook:

Με είχαν προειδοποιήσει πως «θα έρθει η σειρά μου» και σας το είχα πει. Με κράτησαν «όμηρο», όπως άκουσα να λένε, 45 λεπτά μέσα στο αυτοκίνητό μου, ακουμπισμένοι πάνω, ώστε να μην μπορώ να ξεκινήσω.

Τρία τέταρτα προσβολών, ενώ με έβγαζαν φωτογραφίες και τραβούσαν video το θηρίο που είχαν στο κλουβί.

Με απεγκλώβισαν συνάδελφοι, ενώ πίεση και παλμοί ήταν στα ύψη.

Ακολούθησε δεύτερη σκηνή προπηλακισμών στη Σχολή «Παραιτήσου από Πρόεδρος! Δεν θα ξανακάνεις μάθημα!»

Ο λόγος της στοχοποίησής μου είναι ότι έχω δρομολογήσει την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών. Καμία ενημέρωση ή εξήγηση δεν στάθηκε ικανή να τους πείσει ότι τα προγράμματα σπουδών δεν αλλάζουν για να «καταστρέψουν το μέλλον τους»…

Προσπαθώ να μη βγάζω άχνα στις περιπτώσεις, αλλά μέσα μου βράζω. Eνα τμήμα δεν μπορεί να συνεδριάσει και ο αιρετός πρόεδρός υφίσταται σωματική και ψυχολογική βία εκτός κάθε ορίου, ενώ το πανεπιστήμιο παρακολουθεί αμήχανο και αδύναμο να αντιδράσει, όταν μειοψηφίες χρησιμοποιούν τη βία για να επιβάλουν τις απόψεις τους.

Ευχαριστώ θερμά όσους συναδέλφους μου έσπευσαν δυο φορές σε βοήθειά μου.

Μάλλον πρέπει να ζητήσω επίδομα ανθυγιεινής εργασίας…

Σε ανακοίνωσή τους για το περιστατικό, οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καταδίκασαν «με τον πιο έντονο τρόπο τη βία σε οποιαδήποτε μορφή της -σωματική, λεκτική ή ψυχολογική- από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

«Προπηλακισμοί, απειλές, στοχοποιήσεις διδασκόντων και οποιουδήποτε μέλους της οικογένειας του Αριστοτελείου είναι ανεπίτρεπτες. Αντιδρούμε σθεναρά σε κάθε προσπάθεια επιβολής απόψεων διά της βίας.

Η πανεπιστημιακή μας κοινότητα περιφρουρεί τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, απομονώνοντας ηθικά και ουσιαστικά αντικοινωνικές συμπεριφορές που αντιτάσσονται σε κάθε έννοια ακαδημαϊκού ήθους», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Μεταξύ των συναδέλφων του κ. Γούναρη που του εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και ο νυν πρόεδρος του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), Ορέστης Καλογήρου, ο οποίος προ ετών είχε συγκλονίσει με την καταγγελία του για τη δράση των εμπόρων ναρκωτικών στον χώρο του ΑΠΘ (εδώ) .

«Ο νέος θεσμικός μου ρόλος δεν είναι ασύμβατος με την ιδιότητά μου του πανεπιστημιακού δασκάλου. Για αυτό θέλω να εκφράσω δημόσια τη συμπαράστασή μου σε έναν από τους πιο αξιόλογους καθηγητές του ΑΠΘ, τον Βασίλη Γούναρη.

Η εικόνα που περιγράφει εξευτελίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο», έγραψε σε ανάρτησή του ο καθηγητής.

Ο νέος θεσμικός μου ρόλος δεν είναι ασύμβατος με την ιδιότητά μου του πανεπιστημιακου δασκάλου. Για αυτό θέλω να εκφράσω…

Geplaatst door Ορέστης Καλογήρου op Vrijdag 6 maart 2020

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...