483
Οι πρωταγωνιστές του εκλογικού θριάμβου: Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Βλαντίμιρ Πούτιν | Sputnik/Pool/Ekaterina Shtukina via REUTERS

Αναμενόμενος θρίαμβος για τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2016, 11:12
Οι πρωταγωνιστές του εκλογικού θριάμβου: Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Βλαντίμιρ Πούτιν
|Sputnik/Pool/Ekaterina Shtukina via REUTERS

Αναμενόμενος θρίαμβος για τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2016, 11:12

Καμία έκπληξη δεν είχαν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία με την επικράτηση του Βλαντίμιρ Πούτιν και των συμμάχων του στη Δούμα, αλλά σε δεύτερη ανάγνωση η ύφεση και, ενδεχομένως η γενικότερη κόπωση από την πολυετή παρουσία του στην κεντρική πολιτική σκηνή έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, οι σύμμαχοι του προέδρου πέτυχαν και πάλι μια άνετη νίκη.

Η Ενωμένη Ρωσία καταλαμβάνει το 54,3% των ψήφων εξασφαλίζοντας 238 από τις 450 έδρες του ρωσικού κοινοβουλίου. Τα άλλα κόμματα υπολείπονται σημαντικά: το Κομμουνιστικό Κόμμα ήρθε δεύτερο με 13,5%, το λαϊκιστικό κόμμα LDPR (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας) ήρθε τρίτο με 13,3%, και το κεντροαριστερό Δίκαιη Ρωσία τέταρτο με 6,2%.

Τα φιλελεύθερα κόμματα της αντιπολίτευσης μένουν εκτός Βουλής, γιατί δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 5%, ωστόσο μπορεί να καταφέρουν να εκπροσωπηθούν σε κάποιες περιφέρειες.

Καθώς το ΚΚ, το LDPR και η Δίκαιη Ρωσία τείνουν να συμφωνούν με τη Ενωμένη Ρωσία σε ψηφοφορίες σημαντικών θεμάτων, και να αποφεύγουν την άσκηση άμεσης κριτικής στον Πούτιν, η κοινοβουλευτική επικράτηση της ευρύτερης παράταξης γύρω από τον πρόεδρο είναι σχεδόν δεδομένη.

Δεν έλειψαν όμως και οι καταγγελίες για νοθεία: Το BBC σε ρεπορτάζ του μεταδίδει βίντεο από κάμερα σε εκλογικό κέντρο που δείχνει μία γυναίκα να ρίχνει ψηφοδέλτια σε κάλπη όταν δεν την παρακολουθούσε κανένας. Υπενθυμίζεται ότι το 2011, στην προηγούμενη αναμέτρηση οι καταγγελίες για την αλλοίωση του αποτελέσματος είχαν προκαλέσει εκτεταμένες διαδηλώσεις στη χώρα.

Ο Πούτιν, σε δηλώσεις του λίγα λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες την Κυριακή, είπε ότι η νίκη δείχνει πως οι ψηφοφόροι συνεχίζουν να εμπιστεύονται την ηγεσία παρά την οικονομική επιβράδυνση που έχει χειροτερέψει και από τις κυρώσεις της Δύσης για την Ουκρανία. «Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως το κόμμα μας έχει κερδίσει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Αναφερόμενος στην οικονομία, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος τουλάχιστον κατά 0,3%, ο Πούτιν παραδέχτηκε ότι «η ζωή είναι δύσκολη για τους ανθρώπους, υπάρχουν πολλά προβλήματα, πολλά άλυτα προβλήματα. Ωστόσο, έχουμε αυτό το αποτέλεσμα».

Ωστόσο παρ’ όλη την οικονομική κρίση, ως αποτέλεσμα της μείωσης της τιμής του πετρελαίου και των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η δημοτικότητα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στο 80%.

Δύο στοιχεία, πάντως, που δείχνουν ότι το κλίμα στην Ρωσία δεν είναι απόλυτα ίδιο με τις προηγούμενες φορές είναι, αφενός, ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων που επέλεξε να προσέλθει στην κάλπη ήταν μικρό – γύρω στο 40% λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες.

Φαίνεται ακόμη να υπάρχει και μια μείωση του ενθουσιασμού για το στιλ «ελεγχόμενης δημοκρατίας» που έχει εγκαθιδρύσει εδώ και πάνω από μια δεκαετία ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Για το αν πρόκειται για προανάκρουσμα αλλαγών που θα εκδηλωθούν στην προεδρική εκλογή του 2018 απομένει να αποδειχτεί και οι 18 μήνες που μεσολαβούν είναι μακρύς πολιτικός χρόνος. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας προ εβδομάδων, ίσως βρεθεί και μία φόρμουλα για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής. Ο Πούτιν υποστηρίζει ότι είναι νωρίς ακόμη να πει αν θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...