309
Eργάτης καθαριότητας δουλεύει κοντά στο Καπιτώλιο, στην Ουάσιγκτον | REUTERS/Jim Young

Ανάλυση: Τι να κάνει η Αριστερά για να κερδίσει ξανά τα λαϊκά στρώματα

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2019, 14:09
Eργάτης καθαριότητας δουλεύει κοντά στο Καπιτώλιο, στην Ουάσιγκτον
|REUTERS/Jim Young

Ανάλυση: Τι να κάνει η Αριστερά για να κερδίσει ξανά τα λαϊκά στρώματα

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2019, 14:09

Γιατί από την οργή του λαού (των λαών) κατά της ελίτ «κάνει ταμείο» η Δεξιά και όχι η Αριστερά σε όλον τον κόσμο; Γιατί δεξιοί λαϊκιστές όπως ο Τραμπ, ο Ορμπαν και ο Μπολσονάρο κεφαλαιοποιούν τη συνεχώς αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια;

Σε αυτήν την επισήμανση της δεξιόστροφης κίνησης των λαϊκών μαζών προβαίνει ο Ντάνι Ρόντρικ, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με ένα κείμενό του στο Project Syndicate.

Η εξήγηση που δίνει ο ίδιος δεν θα αρέσει ενδεχομένως στα στελέχη των (κάθε τάσης) αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, διότι φωτίζει τους συμβιβασμούς, τις ανεπάρκειες και τις αγκυλώσεις τους, δηλαδή ενοχλητικές αλήθειες. Η ήττα της Αριστεράς, γράφει, οφείλεται στους εξής λόγους: α) απομάκρυνση από την εργατική τάξη, β) ψευδεπίγραφος συνδικαλισμός και παρακμή συνδικάτων, γ) κομματική στελέχωση από αστούς και μέλη της ελίτ, και δ) εγκατάλειψη της ιδεολογίας.

Μπορεί, λοιπόν, κάποιος να συνοψίσει: οι λόγοι που παραθέτει ο Ρόντρικ ως υπευθύνους για την ήττα της Αριστεράς κοντολογίς είναι ταξικοί, οργανωτικοί και πολιτικοϊδεολογικοί. Τουτέστιν, η Αριστερά ισχυρίζεται ότι είναι Αριστερά χωρίς να είναι Αριστερά.

Συμβουλές στους Δημοκρατικούς

Εντοπίζοντας, φυσικά, στην αμερικανική πολιτική σκηνή, ο αρθρογράφος απευθύνεται στους Δημοκρατικούς που «σε λιγότερο από δύο χρόνια θα αντιμετωπίσουν μια κρίσιμη δοκιμασία, τις επόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές».

Τους προτρέπει να επικεντρώσουν στην αγορά εργασίας. Να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις σε επενδύσεις στοχευμένες στις τοπικές κοινωνίες, όσον αφορά τους προμηθευτές και το εργατικό δυναμικό. Να μη θεωρήσουν την επανάσταση που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη ευκαιρία για λιγότερες θέσεις εργασίας, αλλά το αντίθετο. Να ενσωματώσουν τους χειρώνακτες και τους χαμηλής εξειδίκευσης εργαζομένους στα νέα παραγωγικά συστήματα.

Να προωθήσουν τη συνδικαλιστική οργάνωση, την αύξηση των κατώτατων μισθών και των εγγυήσεων υπέρ των εργαζομένων, ώστε να αποκατασταθεί η διαταραγμένη ισορροπία σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων. Να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Να περιορίσουν την επιρροή του πλούτου στην πολιτική.

«Αυτά», λέει ο Ρόντρικ, «εφόσον έχετε το θάρρος να αντιμετωπίσετε την άδικη ανισότητα, πολεμώντας το κακό στη ρίζα του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...