670
|

Ανάλυση: Οταν το αισιόδοξο σενάριο για την ανάπτυξη γίνεται βασικό

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2021, 17:41

Ανάλυση: Οταν το αισιόδοξο σενάριο για την ανάπτυξη γίνεται βασικό

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2021, 17:41

Στον απόηχο της θετικής έκπληξης από την Ελληνική Στατιστική Αρχή που «αποκάλυψε» πριν λίγες ημέρες μια όχι και τόσο μαύρη, τελικά, εικόνα της ύφεσης στο πρώτο τρίμηνο φέτος, κάποιοι αναλυτές επιμένουν… θετικά και εκτιμούν πως, σε αντίθεση με μια γενικευμένη άποψη, η Ελλάδα μετά από ένα μπουμ φέτος στην ανάπτυξη, θα συνεχίσει να κινείται δυναμικά. Σε σημερινή έκθεση (Τετάρτη, 23 Ιουνίου) η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς επανέρχεται στο πεδίο Ανάπτυξη.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, όταν στα τέλη του 2020 και αρχές 2021 είχαν βελτιώσει αισθητά τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, η αναθεώρηση «είχε τότε θεωρηθεί από υπεραισιόδοξη έως ανεδαφική». «Το πιο χαρακτηριστικό σχόλιο που είχαμε δεχθεί σε μια από τις παρουσιάσεις των προβλέψεων μας σε επενδυτές ήταν ότι το αναθεωρημένο μας σενάριο ήταν για τους επενδυτές πάρα πολύ χρήσιμο και ενδιαφέρον καθώς αυτοί το χρησιμοποιούσαν ως το αισιόδοξο σενάριο στα δικά τους υποδείγματα» σημειώνεται στην έκθεση της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής υπό τον Ηλία Λεκκό. Τώρα όμως, το αισιόδοξο τείνει να γίνει το βασικό σενάριο καθώς στα μέσα του 2021 και ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων του ΑΕΠ του 1ου τριμήνου 2021, η πρόβλεψη της Τράπεζας, για ανάπτυξη στην περιοχή του 6% για το 2021-2022 έχει υιοθετηθεί πλέον ως το βασικό σενάριο της πλειοψηφίας των αναλυτών της ελληνικής οικονομίας.

Πού εδράζεται όμως αυτή η αλλαγή, ποιοι είναι οι παράγοντες που ίσως τελικά ανεβάσουν ψηλότερα φέτος τον πήχη της ανάπτυξης τόσο σε σχέση με τις συντηρητικές εκτιμήσεις που επιμένει να διατηρεί το οικονομικό επιτελείο, όσο και σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες πολλών;

Σύμφωνα με την ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, το δικό της σκεπτικό, βάσει του οποίου είχε αναθεωρήσει τις προβλέψεις της στηριζόταν σε δύο παράγοντες:

-Την αξιολόγηση της επίδρασης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τριών παραγόντων. Συγκεκριμένα της βελτίωσης στους όρους χρηματοδότησης και ρευστότητας της οικονομίας μετά την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα PEPP έκτακτης ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, της επερχόμενης δημοσιονομικής χαλάρωσης και των επιπτώσειων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 30 δισ. ευρώ.

-Το ότι οι παραπάνω τρεις παράγοντες ικανοποιούν και με το παραπάνω δύο μεγάλες, αναγκαίες αναπτυξιακές προϋποθέσεις, την ανάγκη για «αναπτυξιακό προσανατολισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων» και την ανάγκη «αναπτυξιακής ποσοτικής χαλάρωσης». Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση το οικονομικό επιτελείο κατάφερε, υλοποιώντας παράλληλα και τα μέτρα οικονομικής στήριξης, να αξιοποιήσει μέρος της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων για να υλοποιήσει και πιο μόνιμα μέτρα όπως η μείωση ασφαλιστικών εισφορών και συντελεστών φορολογίας εισοδημάτων και κερδών, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Πολλά άλλα βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας και σχεδιασμού.

Ταυτόχρονα και το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω ομολόγων που θα εκδοθούν από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αγορασθούν – εν μέρει – από την ΕΚΤ μέσω προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της «αναπτυξιακής ποσοτικής χαλάρωσης», δηλαδή της διαδικασίας εκείνης όπου η αγορά ομολόγων από πλευράς κεντρικής τράπεζας δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο έτσι ώστε τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να προωθήσουν μακρόπνοα σχέδια επενδύσεων υποδομών, βιώσιμης ανάπτυξης και αναδιάρθρωσης των οικονομιών τους. Καθώς δε η ελληνική οικονομία ξεκινά από ένα πολύ χαμηλό επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας, μετά από μια μεγάλη πολυετή κρίση και ταυτόχρονα θα είναι από τις πιο ωφελημένες οικονομίες σε  όρους χρηματοδότησης προς ΑΕΠ, οι προοπτικές  της προδιαγράφονται ιδιαίτερα θετικές.

Με τον «φακό» λοιπόν των αναλυτών της Τράπεζας Πειραιώς, ποιο είναι το επόμενο βήμα, τώρα «που το αισιόδοξο σενάριο έχει γίνει βασικό»; Όπως εκτιμούν εκείνο που δεν έχουν ακόμα ενστερνισθεί και προεξοφλήσει πλήρως οι αγορές είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις των παραγόντων αυτών. «Ενώ λοιπόν η πλειοψηφία των αναλυτών εξακολουθεί να θεωρεί ότι μετά την αρχική ανάκαμψη, η ελληνική οικονομία από το 2023 και ύστερα θα επανέλθει σε ρυθμούς μεγέθυνσης περί το 2%, η δική μας τοποθέτηση είναι ότι το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς 3,5%-4% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, βάζοντας την ελληνική οικονομία σε μια αισθητά υψηλότερη αναπτυξιακή τροχιά σε σχέση με τα προ-COVID επίπεδα» εκτιμούν χαρακτηριστικά.

Κυριακή κοντή γιορτή, που λέει και ο λαός, μέχρις ότου και αυτό το αισιόδοξο (;) σενάριο να γίνει βασικό…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...