344
Το σκίτσο που δημοσιεύτηκε στο φύλλο του Σαββάτου, 16 Ιανουαρίου | Εφημερίδα των Συντακτών

Σκίτσο της «Εφ. Συν» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραηλιτικού Συμβουλίου

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2021, 21:34
Το σκίτσο που δημοσιεύτηκε στο φύλλο του Σαββάτου, 16 Ιανουαρίου
|Εφημερίδα των Συντακτών

Σκίτσο της «Εφ. Συν» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραηλιτικού Συμβουλίου

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2021, 21:34

Ενα σκίτσο της «Εφημερίδας των Συντακτών», η οποία επιχειρώντας να καυτηριάσει το νέο νομοσχέδιο για την αστυνομία στα ΑΕΙ χρησιμοποίησε τη διαβόητη επιγραφή «Η εργασία απελευθερώνει» στα στρατόπεδα του θανάτου εκατομμυρίων Εβραίων στο Ολοκαύτωμα, προκάλεσε την αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικου Συμβουλίου Ελλάδος.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΙΣΕ τονίζει μεταξύ άλλων ότι «ο ευτελισμός του και η σχετικοποίησή του συνιστούν νομιμοποίηση της λήθης και της άρνησης του Ολοκαυτώματος». Κάνει ακόμη λόγο για «άθλια και χυδαία εργαλειοποίηση του Ολοκαυτώματος για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Η ανακοίνωση του ΚΙΣΕ έχει ως εξής:

«Μόλις 76 χρόνια πριν, στις 27 Ιανουαρίου 1945, Σοβιετικοί στρατιώτες αντίκρυσαν σκελετωμένα κορμιά, μύρισαν τη καμένη σάρκα, ο ουρανός σκοτεινός από τον καπνό των φούρνων, αποκαλύφθηκε στην ανθρωπότητα η απανθρωπιά του ανθρώπου. Και ήταν μόνον η αρχή της αποκάλυψης της Σοά, του Ολοκαυτώματος 6 εκατομμυρίων Εβραίων και της εξόντωσης εκατοντάδων άλλων “διαφορετικών”  από τους Ναζί. Η περιβόητη επιγραφή “Η εργασία απελευθερώνει”, που επινοήθηκε για να εξαπατήσει όχι μόνον τα θύματα, αλλά και τον κόσμο όλον, είναι το σύμβολο του πιο φρικαλέου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.

Ο ευτελισμός του και η σχετικοποίησή του συνιστούν νομιμοποίηση της λήθης και της άρνησης του Ολοκαυτώματος.

Στο νέο σκίτσο που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στις 16.1.2021, παραλλάσσεται η ναζιστική επιγραφή με την επινόηση του σκιτσογράφου «Οι σπουδές απελευθερώνουν», ταυτίζοντας την πύλη του Άουσβιτς με τις πύλες των Πανεπιστημίων, και τους κρατούμενους αυτού του φρικτού στρατοπέδου εξόντωσης με τους φοιτητές. Πρόκειται για μια άθλια και χυδαία εργαλειοποίηση του Ολοκαυτώματος για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση, η καθαρή στάση σεβασμού της εφημερίδας προς τα θύματα του Ολοκαυτώματος και η σταθερή θέση της κατά του αντισημιτισμού, δεν μπορούν να προβάλλονται ως άλλοθι για τη φιλοξενία σκίτσων που προσβάλλουν, τόσο την μνήμη των θυμάτων, όσο και αυτούς που επέζησαν του μοναδικού αυτού εγκλήματος, ευτελίζοντας τον τόπο του μαρτυρίου που βίωσαν.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, οι Έλληνες Εβραίοι, όσοι από εμάς διάβηκαν την πύλη του Άουσβιτς και επιβιώσαμε και είμαστε ακόμα ζωντανοί, οι απόγονοι των θυμάτων, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια ευτελισμού και εργαλειοποίησης του Ολοκαυτώματος που οδηγεί στη λήθη και στην παραποίηση της ιστορίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...