358
Ο Τζο Μπάιντεν πάει με φόρα στις εκλογές του Νοεμβρίου, όπως καταγράφουν τα τελευταία γκάλοπ | REUTERS/Joshua Roberts

ΗΠΑ: Ανάκαμψη των Δημοκρατικών λίγο προτού στηθούν οι κάλπες

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2022, 13:50
Ο Τζο Μπάιντεν πάει με φόρα στις εκλογές του Νοεμβρίου, όπως καταγράφουν τα τελευταία γκάλοπ
|REUTERS/Joshua Roberts

ΗΠΑ: Ανάκαμψη των Δημοκρατικών λίγο προτού στηθούν οι κάλπες

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2022, 13:50

Πριν από λίγες εβδομάδες τα γκάλοπ έδειχναν ότι οι Δημοκρατικοί θα ηττηθούν στις μεσοπρόθεσμες εκλογές του Νοεμβρίου, όμως τώρα τα δεδομένα άλλαξαν. Τα στελέχη τους βλέπουν –«με έκπληξη» όπως σημείωσε ο Μάσιμο Γκάτζι, ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στη Νέα Υόρκη– νέες δημοσκοπήσεις που τους δίνουν σαφή ανάκαμψη. Ο Ιταλός πιστώνει την εν λόγω ανάκαμψη στον Μπάιντεν «που σημείωσε κάποιες επιτυχίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Φυσικά, έπαιξαν ρόλο και άλλα πράγματα: «Ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια υποχώρησης, καθώς η τιμή της βενζίνης έχει πέσει πολύ, και υπάρχουν και κινητοποιήσεις γυναικών σε διάφορες Πολιτείες κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου που κατάργησε το δικαίωμα στην άμβλωση».

Ο γνωστός δημοσκόπος Νέιτ Σίλβερ, άσος της Στατιστικής και του πόκερ, σούπερ αναλυτής του μπάσκετ και των εκλογών, υποστήριξε ήδη ότι «η Αριστερά [δηλαδή οι Δημοκρατικοί] έχει 70% πιθανότητες να διατηρήσει τον έλεγχο της Γερουσίας» έγραψε ο Γκάτζι, ωστόσο «άλλους πρέπει να ευχαριστήσει για τη βοήθεια το κόμμα του Μπάιντεν». Ποιους άλλους; «Μα, τους Ρεπουμπλικανούς!»

Και αυτό γιατί οι υποψήφιοί τους «είτε είναι ριζοσπάστες είτε άσημοι, έτσι ιδρώνουν για να συγκεντρώσουν κάποια υποστήριξη». Και ο Γκάτζι ανέφερε «την εντυπωσιακότερη περίπτωση», του Πίτερ Τιλ, τραμπιστή Κροίσου της Σίλικον Βάλεϊ. Αυτός στήριξε κάποιους τραμπιστές υποψηφίους στο Οχάιο και στην Αριζόνα, οι οποίοι είναι αντίπαλοι του επισήμου υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Εχουν όμως να αντιμετωπίσουν και δύο «πολύ σκληρούς Δημοκρατικούς αντιπάλους με ισχυρή χρηματοδότηση».

Ωστόσο ο Τιλ δεν βάζει λεφτά στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών, αν και του το ζήτησαν. Τους απάντησε ότι πρέπει να στηρίξει το ίδιο το κόμμα τις προτάσεις του, με δικά του λεφτά. Ομως λεφτά δεν υπάρχουν στα κομματικά ταμεία. Επιπροσθέτως ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, ο Μιτς ΜακΚόνελ, σίγουρα δεν έχει κανένα κίνητρο να στηρίξει τους εκλεκτούς του Τιλ στο Οχάιο και στην Αριζόνα. Και αυτό επειδή και οι δύο δεν κρύβουν την απέχθειά τους για το πρόσωπό του, ενώ ζητούν από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών να απαλλαγεί από τον παλιό γερουσιαστή του Κεντάκι.

Φαγωμάρα, λοιπόν, στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, και μάλιστα σε κρίσμη στιγμή. Αυτή ενισχύει ακόμη περισσότερο τους Δημοκρατικούς. Ταυτόχρονα και σε αυτό το πλαίσιο, ούτε ο Τραμπ ούτε άλλοι μεγαλοσχήμονες Ρεπουμπλικανοί ανοίγουν τα πορτοφόλια τους, κατέληξε ο Γκάτζι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...