260
Το καβούκι της χελώνας, μήκους 2,4 μ., είναι το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ | Εντουιν Καδένα

Ανακάλυψαν απολιθώματα χελώνας σε μέγεθος αυτοκινήτου!

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2020, 09:07
Το καβούκι της χελώνας, μήκους 2,4 μ., είναι το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ
|Εντουιν Καδένα

Ανακάλυψαν απολιθώματα χελώνας σε μέγεθος αυτοκινήτου!

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2020, 09:07

Τα απολιθώματα μιας από τις μεγαλύτερες χελώνες που έζησαν ποτέ στις λίμνες και τα ποτάμια της Γης και είχε μέγεθος… αυτοκινήτου, ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στη Νότια Αμερική.

Πρόκειται για τη χελώνα Stupendemys geographicus, που ζούσε πριν από επτά έως 12 εκατομμύρια χρόνια και είχε μήκος τρία έως τέσσερα μέτρα.

Το βάρος της έφτανε τους 1,25 τόνους, 100 φορές μεγαλύτερο από τη σημερινή χελώνα του Αμαζονίου, που έχει μήκος περίπου μισό μέτρο. Τα αρσενικά –αλλά όχι τα θηλυκά– ήσαν εξοπλισμένα για μάχη, καθώς έφεραν κέρατα στο καβούκι τους, κοντά στον λαιμό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Εντουιν Καδένα του Πανεπιστημίου της Μπογκοτά, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», ανακάλυψαν τα απολιθώματα στην έρημο Τατακόα της Κολομβίας και στην περιοχή Ουρουμάκο της Βενεζουέλας.

Καλλιτεχνική απεικόνιση της χελώνας Stupendemys geographicus

Η Stupendemys geographicus είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γνωστή χελώνα μετά τη θαλάσσια Archelon, που έζησε πριν από περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια, στο τέλος της εποχής των δεινοσαύρων, και έφθανε σε μήκος τα 4,6 μ.

Τα πρώτα λειψά απολιθώματα της Stupendemys είχαν ανακαλυφθεί στη δεκαετία του 1970.

Μεταξύ άλλων, ανακαλύφθηκε ένα καβούκι μήκους 2,4 μέτρων, το μεγαλύτερο κέλυφος χελώνας που έχει ποτέ βρεθεί στον κόσμο. Η χελώνα του γλυκού νερού τρεφόταν με μικρά ζώα, φίδια, ψάρια, μαλάκια, φρούτα, σπόρους κ.ά.

Η τροπική και βαλτώδης περιοχή όπου ζούσε, εκτός από τις σημερινές Κολομβία και Βενεζουέλα, περιλάμβανε τη Βραζιλία και το Περού, προτού σχηματιστούν οι μεγάλοι ποταμοί Αμαζόνιος και Ορινόκος. Η χελώνα συμβίωνε σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον μαζί με άλλους θηρευτές, όπως γιγάντιους κροκόδειλους και αλιγάτορες μήκους 12 μέτρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...