309
Ο Εμανουέλ Μακρόν, εδώ σε επίσκεψή του το Σάββατο σε αγροτική έκθεση έξω από το Παρίσι | Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Ανακάμπτει η δημοτικότητα του Μακρόν στα επίπεδα πριν από τα Κίτρινα Γιλέκα

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2019, 10:19
Ο Εμανουέλ Μακρόν, εδώ σε επίσκεψή του το Σάββατο σε αγροτική έκθεση έξω από το Παρίσι
|Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Ανακάμπτει η δημοτικότητα του Μακρόν στα επίπεδα πριν από τα Κίτρινα Γιλέκα

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2019, 10:19

Ακόμη και λίγο πριν ξεσπάσει το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, η δημοτικότητα του προέδρου της Γαλλίας ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά οι κινητοποιήσεις την έφεραν σε ακόμη χαμηλότερα. Τώρα όμως, μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας μπορεί να φανεί για τον Εμανουέλ Μακρόν καθώς η δημοτικότητά του ανέκαμψε σε επίπεδο στο οποίο είχε να φθάσει από τα μέσα του Νοεμβρίου.

Το ποσοστό των Γάλλων που θεωρούν τον Μακρόν «καλό πρόεδρο» αυξήθηκε στο 32% τον Φεβρουάριο, δηλαδή στο ποσοστό όπου βρισκόταν όταν άρχιζαν οι κινητοποιήσεις, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Odoxa που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ραδιοφωνικού δικτύου France Inter, των εφημερίδων του ομίλου Presse Régionale και του περιοδικού L’Express.

Η δημοτικότητα του Μακρόν είχε υποχωρήσει στο 27% τον Δεκέμβριο, όταν οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονταν και ξεσπούσαν επεισόδια στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις.

Ο Μακρόν βρέθηκε αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση της εξουσίας του σε αυτές τις κινητοποιήσεις, αφορμή των οποίων ήταν η αύξηση του κόστους ζωής. Γρήγορα πήραν ευρύτερο χαρακτήρα, στρεφόμενες συνολικά εναντίον της πολιτικής του προέδρου που προωθεί μεταρρυθμίσεις ευνοϊκές για τις επιχειρήσεις.

Οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις σταδιακά έγιναν μικρότερες και λιγότερο βίαιες. Ωστόσο, το μέγεθος τους αυξήθηκε ελαφρά και πάλι προχθές Σάββατο, όταν το υπουργείο Εσωτερικών υπολόγισε πως 46.600 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για την «15η πράξη» της κινητοποίησης.

Κατά τη δημοσκόπηση της Odoxa, το 55% του δείγματος θεωρεί πως οι διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων πρέπει να σταματήσουν. Είναι η πρώτη φορά που η καθαρή πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του τερματισμού των κινητοποιήσεων, αφότου ξεκίνησαν, σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση.

Η δημοτικότητα του Μακρόν άρχισε να ανακάμπτει όταν ο πρόεδρος διεμήνυσε πως θα αντιμετωπίζεται πολύ πιο αυστηρά η βία από πλευράς διαδηλωτών και ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών για να αποκαταστήσει τη σύνδεση του Ελιζέ με τους ψηφοφόρους, ειδικά σε αγροτικές περιοχές.

Η δημοσκόπηση της Odoxa διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου από την 20ή ως την 21η Φεβρουαρίου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 Γάλλων 18 ετών και άνω. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι +/-2,5%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...