356
Η κυρία της φωτογραφίας θα δώσει την πιστωτική της κάρτα για ανακύκλωση, αφού πλέον μπορεί να πληρώσει με το πρόσωπό της | Shutterstock

«Αναγνώριση προσώπου» αντί πιστωτικής κάρτας στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2019, 19:17
Η κυρία της φωτογραφίας θα δώσει την πιστωτική της κάρτα για ανακύκλωση, αφού πλέον μπορεί να πληρώσει με το πρόσωπό της
|Shutterstock

«Αναγνώριση προσώπου» αντί πιστωτικής κάρτας στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2019, 19:17

Στις ΗΠΑ τα πορτοφόλια τείνουν να καταργηθούν. Οι περισσότεροι πληρώνουν με ανέπαφη συναλλαγή με το κινητό τηλέφωνο. Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, τα πορτοφόλια έχουν ήδη καταργηθεί. Τώρα οι περισσότεροι Ασιάτες χρησιμοποιούν το πρόσωπό τους για πληρωμές. Στην Κίνα μάλιστα, η χώρα έχει «αγκαλιάσει» τις συναλλαγές με τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Πώς γίνεται η συναλλαγή; Ο πελάτης στέκεται μπροστά σε ένα συγκεκριμένο σημείο που ονομάζεται Point – of – Sale (POS δηλαδή), από το οποίο τον «σημαδεύει» μία κάμερα στο πρόσωπο. Είναι φυσικά εξοπλισμένη με ειδική τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και ελέγχει περισσότερα από 100 σημεία του προσώπου, πριν δώσει έγκριση πληρωμής.

Πριν από αυτό βέβαια, ο πελάτης έχει υπογράψει και έχει δώσει το δικαίωμα στην τράπεζα για επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων και φυσικά της εικόνας του προσώπου του.

«Ακόμη και αν ξεχάσω το κινητό μου, μπορώ να κινηθώ, να κάνω τις αγορές μου. Μπορώ να πάω στα καταστήματα με άδειες τσέπες, χέρια και χωρίς πορτοφόλι», λέει ο Μπο Χου στον Guardian.

Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στην Κίνα, συχνά για την παρακολούθηση των πολιτών. Ωστόσο, οι αρχές έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλειά του, ενώ φοβούνται παραβίαση ειδικά στην περιοχή Ξινγιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας, όπου το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι καθημερινότητα. Μία περιοχή, που έχει αποκαλυφθεί ότι ακόμα και σε τουρίστες έχει τοποθετηθεί λογισμικό παρακολούθησης.

Συναλλαγές με το Δημόσιο

Μετά τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και ο φορέας εκμετάλλευσης του μετρό του Πεκίνου εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και άλλων βιομετρικών τεχνολογιών, για την πληρωμή του εισιτηρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της China Daily.

«Η αναγνώριση προσώπου και ένα σύστημα σάρωσης παλάμης των επιβατών θα μπορούσαν να εισαχθούν στο δίκτυο», αναφέρει στην China Daily ο Ζανγκ Χουαμπίνγκ, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης του μετρό της πόλης.

Η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παρακάμψει τα παραδοσιακά συστήματα έκδοσης εισιτηρίων και το πρόσωπο ή η παλάμη ενός ατόμου θα μπορούσε να αναγνωρίζεται μέσω κάμερας ή αισθητήρα και στη συνέχεια θα μπορούν να επιβιβαστούν στην αμαξοστοιχία.

Η China Daily αναφέρει ότι στο μετρό της Σαγκάης χρησιμοποιείται ήδη η σάρωση παλάμης, απλά προς το παρόν απευθύνεται σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, όπως για παράδειγμα άτομα με αναπηρία και σε συγκεκριμένη γραμμή του δικτύου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...