510
Ο Μισέλ Μπαρνιέ εποφθαλμιά τον θώκο του Μακρόν | EPA/OLIVIER HOSLET / POOL

«Αν οι γκολικοί βρούμε αρχηγό, τον νικάμε τον Μακρόν!»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 16:30
Ο Μισέλ Μπαρνιέ εποφθαλμιά τον θώκο του Μακρόν
|EPA/OLIVIER HOSLET / POOL

«Αν οι γκολικοί βρούμε αρχηγό, τον νικάμε τον Μακρόν!»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 16:30

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα είναι Ρεπουμπλικανός!» Ποιος είπε αυτή τη μεγάλη κουβέντα και στα καλά καθούμενα; Ο διατελέσας ευρωπαίος διαπραγματευτής του Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, 70 ετών, ο οποίος επανέκαμψε στο Παρίσι και πλέον ασχολείται με τη γαλλική πολιτική σκηνή.

Μιλώντας στην Corriere della Sera, ο έμπειρος κεντροδεξιός πολιτικός ανέπτυξε τις θέσεις του για τη δυναμική του κόμματος Les Républicains, που τυγχάνει και δικό του κόμμα και το οποίο αναθάρρησε βλέποντας στελέχη του να τα πηγαίνουν καλύτερα του αναμενομένου στις γαλλικές περιφερειακές εκλογές.

Ο Μπαρνιέ ενθουσιάστηκε και δήλωσε ότι το κόμμα είναι έτοιμο να κερδίσει τον νυν πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν του χρόνου, εφ’ όσον λύσει το θέμα της ηγεσίας του: «Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένας ηγέτης, ο ηγέτης των γκολικών» είπε με κατηγορηματικότητα. Στη λίστα των υποψηφίων ηγετών ο Μπαρνιέ ασφαλώς κατατάσσει και τον εαυτό του.

Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής έδειξαν ότι υπάρχουν πολλοί που έχουν τα φόντα να πρωταγωνιστήσουν στο εσωκομματικό παιχνίδι: «Τώρα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη φόρα που έχουμε πάρει», είπε ο Μπαρνιέ, «καθ’ όσον είμαστε το κόμμα που διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό εκλεγμένων αξιωματούχων, κάτι που συχνά αγνοείται». Υπάρχει, δηλαδή, ενσωματωμένη στο κόμμα η τεχνογνωσία κατάληψης των θώκων.

Ολα αυτά, βέβαια, χωρίς να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Ποια λάθη; Βασικά η ξέφρενη εσωκομματική αντιπαλότητα, μήτηρ πάσης κακίας και διχονοίας και, φυσικά, πολιτικής ανυποληψίας. Τώρα, καθώς διανύουμε την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, τον πρώτο λόγο για τον αρχηγό τους μπορούν να τον έχουν οι ίδιοι οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι της Γαλλίας. Ετσι ο Μπαρνιέ τοποθετήθηκε υπέρ ενός γκάλοπ μεταξύ τους, το οποίο και θα αναδείξει την αξία τού ενός και θα συνετίσει το τυχόν πλήθος των ψώνιων: «Αν δουν το πραγματικό βάρος τους στον λαό, τότε ενδεχομένως να τα παρατήσουν»…

Ο ίδιος ονειρεύεται για τον εαυτόν του την προεδρική καρέκλα, ωστόσο φροντίζει να δείχνει προσηνής και συνετός: «Δεν είμαι της καριέρας, πάντως είμαι έτοιμος εφ’ όσον το ζητούμενο είναι να πάρει το κόμμα τα Ηλύσια. Αλλιώς είμαι πρόθυμος να βοηθήσω με άλλον τρόπο».

Η σκληρή πραγματικότητα

Την περασμένη Κυριακή στη Γαλλία «οι ψηφοφόροι σε ποσοστό 66,73% προτίμησαν να αποφύγουν την κάλπη» έγραψε το πλέον σοβαρό γαλλικό Μέσο Le Monde. Και σημείωσε με μεγάλη λύπη του ότι πρόκειται για «αποχή ρεκόρ στην Πέμπτη Δημοκρατία». Η πρόταση τού κατά κάποιον τρόπο θεσμικού δημοσιογραφικού ομίλου προς το πολιτικό προσωπικό συνίσταται στην άμεση λήψη ριζοσπαστικών μέτρων: «Για να περιοριστεί το φαινόμενο απαιτείται ισχυρή πολιτική καμπάνια σε συνδυασμό με απλοποίηση των διαδικασιών της ψηφοφορίας».

Τι σημαίνει αυτό; Ο Monde ήταν σαφέστατος: «Ψηφοφορία μέσω Διαδικτύου. Γιατί να μην την ενθαρρύνουμε;» Το δημοσιογραφικό Μέσο παραδέχθηκε μεν ότι το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε τέτοια κοσμογονική αλλαγή, μάλιστα αναφερόμενο σε «κίνδυνο απάτης και νοθείας», ωστόσο επέμεινε, θυμίζοντας τον μεγαλύτερο κίνδυνο, αυτόν που διατρέχει το αστικοδημοκρατικό πολίτευμα όταν οι εκλεγμένοι άρχοντες δεν αντιπροσωπεύουν στον λαό τίποτε περισσότερο από τη μειοψηφία των ψηφισάντων.

Για το «ρεκόρ αποχής» ο Monde είχε και μία εξήγηση: μάλλον έπαιξε και ο πολύμηνος κορονοϊκός εγκλεισμός τον ρόλο του, έγραψε, αφού «ο πειρασμός ενός ταξιδιού έξω από την πόλη απεδείχθη ισχυρότερος από το κάλεσμα της κάλπης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...