614
Ο Μπόρις Τζόνσον, αξημέρωτα Δευτέρας, βγήκε για τζόγκινγκ με τον σκυλάκο του, τον Ντίλιν | REUTERS/Hannah McKay

«Αν ο Τζόνσον είναι ακόμη πρωθυπουργός στα τέλη της εβδομάδας, θα εκπλαγώ ιδιαίτερα»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 12:43
Ο Μπόρις Τζόνσον, αξημέρωτα Δευτέρας, βγήκε για τζόγκινγκ με τον σκυλάκο του, τον Ντίλιν
|REUTERS/Hannah McKay

«Αν ο Τζόνσον είναι ακόμη πρωθυπουργός στα τέλη της εβδομάδας, θα εκπλαγώ ιδιαίτερα»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 12:43

Ο Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε τη μέρα του με τζόγκινγκ. Φορώντας ένα ακόμη παρδαλό σορτσάκι και με τον σκυλάκο του για παρέα, έτρεξε στο Σεντ Τζέιμς Παρκ. Αυτό ήταν το μοναδικό εύκολο για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας καθώς ξεκίνησε την πιο δύσκολη εβδομάδα της θητείας του, όντας αντιμέτωπος με τη δημοσίευση εντός των επόμενων ημερών της πολυαναμενόμενης έρευνας για τα πάρτι που οργανώθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ, την περίοδο που για τους υπόλοιπους Βρετανούς ίσχυαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και lockdown.

Ο Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισε το 2019 ιστορική εκλογική νίκη, αλλά πλήττεται από τα σκάνδαλα των πάρτι εν μέσω πανδημίας, ενώ νέο πονοκέφαλο προκαλούν οι καταγγελίες για ρατσιστικές διακρίσεις εις βάρος μιας μουσουλμάνας κοινοβουλευτικού των Τόρις.

Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει δώσει μία ποικιλία εξηγήσεων για τα περιβόητα πάρτι: στην αρχή ισχυρίσθηκε ότι δεν είχε γίνει τίποτα, έπειτα πως δεν παραβιάσθηκε κανένας κανόνας, αργότερα, σε μια αμήχανη στιγμή στο κοινοβούλιο, ζήτησε συγγνώμη από τον βρετανικό λαό για τον χαρακτήρα αυτών των εορταστικών συγκεντρώσεων, ισχυριζόμενος ότι δεν ήξερε ότι πρόκειται για πάρτι και έπειτα ότι κανείς δεν τον είχε ενημερώσει ότι πρόκειται για εκδηλώσεις όπου παραβιάζονται τα περιοριστικά μέτρα.

Οι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με την φύλαξη της Ντάουνινγκ Στριτ έδωσαν «εξαιρετικά καταδικαστικές» καταθέσεις την ανώτατη δημόσια λειτουργό Σου Γκρέι που ερευνά τα σκάνδαλα των πάρτι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph που επικαλείται μη κατονομαζόμενη πηγή.

Ο 57χρονος Τζόνσον έχει αρνηθεί ότι σύμβουλοί του τον είχαν προειδοποιήσει ότι το περιβόητο «φέρτε ποτά μαζί σας» πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία ήταν ανάρμοστο –«είχε επιλέξει να το παίξει ανόητος για να κερδίσει πολιτικό χρόνο», είχαν σχολιάσει αναλυτές.

Το πρόβλημα είναι ότι ο χρόνος για τον Τζόνσον μοιάζει να τελειώνει.

Ο πρώην σύμβουλός του και αρχιτέκτονας της εκστρατείας του Brexit, Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος έχει εκδικηθεί πολλές φορές τον Τζόνσον για τον τρόπο που τον απομάκρυνε από την Ντάουνινγκ Στριτ, πρόκειται να καταθέσει εντός της ημέρας. Και έχει υποστηρίξει ότι τα όσα έχουν ήδη αποκαλυφθεί για την κουλτούρα των πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία θα έχουν και συνέχεια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Telegraph, στο πλαίσιο της έρευνας η Σου Γκρέι έχει πάρει «κατάθεση» και από τον ίδιο τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς και από συμβούλους του και κρατικούς υπαλλήλους, ενώ είχε πρόσβαση και στο επίσημο πρωθυπουργικό ημερολόγιο.

Οσον αφορά στη σπουδαιότητα του υλικού που περιλαμβάνεται στην έκθεση Γκρέι, πηγή με γνώση της υπόθεσης ρωτήθηκε από την Telegraph και έδωσε την εξής απάντηση:

«Ας το πούμε έτσι, αν ο Μπόρις Τζόνσον είναι ακόμη πρωθυπουργός στα τέλη της εβδομάδας, θα εκπλαγώ ιδιαίτερα».

Σε κάθε περίπτωση, μια ενδεχόμενη ανατροπή του βρετανού πρωθυπουργού θα αφήσει στο κενό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου επί μήνες, την ώρα που οι δυτικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν την ουκρανική κρίση και η πέμπτη οικονομία του κόσμου πλήττεται από πληθωριστικό κύμα που πυροδοτήθηκε από την πανδημία.

Για να εκκινήσει διαδικασία καθαίρεσης στους Τόρις, 54 από τους 359 βουλευτές πρέπει να απευθύνουν επιστολές μομφής προς τον πρόεδρο της λεγόμενης Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος.

Σκάνδαλο για ρατσιστική μεταχείριση

Στο μεταξύ, ο Τζόνσον διέταξε έρευνα για τις καταγγελίες βουλευτή που δήλωσε ότι αποπέμφθηκε από υπουργική θέση στην κυβέρνηση εν μέρει επειδή η μουσουλμανική της πίστη έφερνε σε δύσκολη θέση τους συναδέλφους της.

Η Νουσράτ Γκάνι, η οποία έχασε την θέση της ως υφυπουργού Μεταφορών τον Φεβρουάριο 2020, δήλωσε στους Sunday Times ότι της μεταφέρθηκε από κομματικό υπεύθυνο για την κοινοβουλευτική πειθαρχία ότι η… «μουσουλμανικότητά» της ήταν ένα θέμα που οδήγησε στην απόλυσή της.

«Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για τις καταγγελίες της βουλευτού Νουσράτ Γκάνι», ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο υπεύθυνος κοινοβουλευτικής πειθαρχίας Μαρκ Σπένσερ, που βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών της βουλευτού, δήλωσε ότι οι κατηγορίες είναι τελείως πλαστές και δυσφημιστικές. «Δεν χρησιμοποίησα ποτέ τα λόγια που μου αποδίδονται», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...