733
O αγώνας χωρίς το εμβόλιο κρίνεται στις ΜΕΘ και εκεί, εντός έδρας, παίζει ο κορονοϊός... | REUTERS/Shannon Stapleton

«Αν με θέλετε για γιατρό σας, πρέπει όλοι να κάνετε το εμβόλιο»

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2021, 10:25
O αγώνας χωρίς το εμβόλιο κρίνεται στις ΜΕΘ και εκεί, εντός έδρας, παίζει ο κορονοϊός...
|REUTERS/Shannon Stapleton

«Αν με θέλετε για γιατρό σας, πρέπει όλοι να κάνετε το εμβόλιο»

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2021, 10:25

Στην Αλαμπάμα, όπου το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα ώθησε την Πολιτεία πολύ κοντά σε ρεκόρ νοσηλειών, ένας γιατρός έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε όσους νοσούν από την Covid-19: «Μην έρθετε για ιατρική περίθαλψη εάν δεν είστε εμβολιασμένοι».

Ο Τζέισον Βαλεντάιν, γιατρός στο Διαγνωστική και Ιατρική Κλινική Infirmary Health in Mobile, σύμφωνα με την Washington Post δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Facebook αυτήν την εβδομάδα με τον ίδιο να δείχνει ένα μήνυμα κολλημένο σε μια πόρτα το οποίο ενημερώνει τους ασθενείς για την πολιτική που θα αρχίζει να εφαρμόζει  την 1η Οκτωβρίου.

«Ο Δρ. Ο Βαλεντάιν δεν θα βλέπει πλέον ασθενείς οι οποίοι δεν είναι εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 », αναφέρει η πινακίδα.

Τελεσίγραφο ή όχι, ο Τζέισον Βαλεντάιν ως γιατρός προσπαθεί να πείσει τους ασθενείς του να εμβολιαστούν

Ο Βαλεντάιν έγραψε στην ανάρτηση, η οποία παρότι πλέον έχει γίνει ιδιωτική, έχει αποτυπωθεί σε διαδικτυακές εικόνες, ότι «δεν υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας, δεν υπάρχουν δικαιολογίες» που να εμποδίζουν κάποιον να εμβολιαστεί, ανέφερε το AL.com.

Ο γιατρός, ο οποίος είπε ότι τουλάχιστον τρεις μη εμβολιασμένοι ασθενείς τον ρώτησαν πού θα μπορούσαν να κάνουν εμβόλιο από τότε που δημοσίευσε τη φωτογραφία, παρέμεινε αμετακίνητος σε όσους αμφισβήτησαν την απόφασή του τις τελευταίες ημέρες.

«Αν με ρωτούσαν γιατί, θα τους έλεγα ότι η Covid-19 είναι ένας άθλιος τρόπος να πεθάνουν και δεν μπορώ να τους δω να πεθαίνουν έτσι», έγραψε ο Βαλεντάιν, ο οποίος έχει ειδικευτεί στην οικογενειακή ιατρική από το 2008.

«Αν με ρωτούσαν γιατί, θα τους έλεγα ότι η Covid είναι ένας άθλιος τρόπος να πεθάνουν και δεν μπορώ να τους δω να πεθαίνουν έτσι»

Η στάση του γιατρού στην Αλαμπάμα αναδεικνύει τις προκλήσεις της Πολιτείας στον εμβολιασμό των κατοίκων σε μια εποχή που ένα άλλο κύμα της πανδημίας τροφοδοτείται από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα και τα εκατομμύρια των ανθρώπων που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Η Αλαμπάμα έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, με λιγότερο από το 36% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως, με την ρεπουμπλικανή κυβερνήτη Κέι Αϊβι να δηλώνει μόλις προσφάτως και σε έντονο ύφος πως «είναι ώρα να αρχίσουμε να κατηγορούμε τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους» για την αύξηση των κρουσμάτων  και των νοσηλειών στην Πολιτεία. «Εχω κάνει τα πάντα. Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να γίνει για να πάνε όλοι να εμβολιαστούν…» συμπλήρωσε η κυβερνήτης σε μια κραυγή απόγνωσης στο βίντεο που ακολουθεί.

Στην Αλαμπάμα την Τετάρτη καταγράφηκαν 4.465 νέα κρούσματα, αυξάνοντας τον μέσο όρο των επτά ημερών στις 3.728. Ολες εκτός από μία κομητεία της Πολιτείας του αμερικανικού Νότου έχουν χαρακτηριστεί από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ως περιοχές υψηλής μετάδοσης.

Οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 είναι περισσότεροι από 2.900 άτομα, αριθμός που κατατάσσει την Αλαμπάμα στην 5η θέση στο σύνολο των 52 αμερικανικών Πολιτειών. Ο συγκεκριμένος αριθμός ελάχιστα υπολείπεται του ρεκόρ των 3.084 ασθενών που είχε καταγραφεί στην Πολιτεία στις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Αλαμπάμα, όταν το εμβόλιο δεν ήταν ακόμα ευρέως διαθέσιμο.

Ασφυξία στα νοσοκομεία!

Ολη αυτή η κατάσταση έχει φέρει το σύστημα Υγείας της Πολιτείας σε οριακό σημείο καθώς μόλις την προηγούμενη Τρίτη υπήρχαν 1.568 ασθενείς που έπρεπε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, όταν όλες οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι 1.557. «Και οι μισές από αυτές είναι κατειλημμένες από ασθενείς με Covid» δήλωσε ο Ντόν Γουίλιαμσον, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομείων της Αλαμπάμα, προσθέτοντας πως «μόνο το 12 % των ασθενών που βρίσκονται σήμερα στο νοσοκομείο είναι πλήρως εμβολιασμένοι».

Ο Βαλεντάιν με την ανάρτηση στο Facebook εξέφρασε την απογοήτευσή του για εκείνους που διστάζουν ή απορρίπτουν συνολικά τον εμβολιασμό: «Δεν έχουμε ακόμη μεγάλες θεραπείες για σοβαρές ασθένειες, αλλά έχουμε μεγάλη πρόληψη με εμβόλια. Δυστυχώς, πολλοί αρνήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο και μερικοί καταλήγουν βαριά άρρωστοι ή νεκροί. Δεν μπορώ και δεν θα αναγκάσω κανέναν να κάνει το εμβόλιο, αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω να παρακολουθώ τους ασθενείς μου να υποφέρουν και πεθαίνουν από μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί».

Αφού ανακοίνωσε ότι δεν θα δει μη εμβολιασμένους ασθενείς από την 1η Οκτωβρίου, ο γιατρός είπε ότι απαιτούσε από τους ανθρώπους να δείξουν τεκμηρίωση του εμβολιασμού τους για να παραμείνει γιατρός τους. «Εάν επιθυμείτε να επιλέξετε έναν άλλο γιατρό, θα χαρούμε να μεταφέρουμε τα αρχεία σας», σημείωσε, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η απόφασή του είναι αμετάκλητη.

Οι αντιδράσεις; Πολλές και διάφορες. Μέχρι και τον όρκο του Ιπποκράτη θυμήθηκαν οι αντιεμβολιαστές, οι οποίοι φυσικά επιθυμούν να σωθούν εάν νοσήσουν, αλλά όχι με τον τρόπο που τόσο αποφασιστικά τους προτείνει ο γιατρός τους…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...