396
Εμβολιασμός στην Ιταλία - θα χρειαστεί και τέταρτη δόση; | REUTERS/Ciro De Luca

Αμφιβολίες από την EMA για την ανάγκη χορήγησης τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2022, 21:41
Εμβολιασμός στην Ιταλία - θα χρειαστεί και τέταρτη δόση;
|REUTERS/Ciro De Luca

Αμφιβολίες από την EMA για την ανάγκη χορήγησης τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2022, 21:41

Η Eυρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκου εκτιμά ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν πως τα εμβόλια κατά της Covid-19 παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσησης και νοσηλείας που προκαλούνται από την παραλλαγή Ομικρον, ωστόσο χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να κατανοηθεί ο αντίκτυπος της εξαιρετικά μεταδοτικής αυτής παραλλαγής στα εγκεκριμένα εμβόλια.

Επιπλέον, η ΕΜΑ εξέφρασε αμφιβολίες για την ανάγκη χορήγησης τέταρτης αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό. «Οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική», δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολίων, Μάρκο Καβαλέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα που να υποστηρίζουν την τέταρτη δόση και θα θέλαμε να τα δούμε πριν κάνουμε οποιαδήποτε σύσταση», ανέφερε ο Καβαλέρι.

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει ανησυχία σχετικά με τη στρατηγική για επαναλαμβανόμενο εμβολιασμό σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Πρέπει να εξετάσουμε ποια θα είναι η καλύτερη στρατηγική για εμβολιασμό με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας σαφές ότι δεν μπορούμε να χορηγούμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις κάθε 3-4 μήνες», είπε. Όσον αφορά τα ευάλωτα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ο Καβαλέρι είπε ότι πράγματι αναμένεται η χορήγηση μιας δεύτερη ενισχυτικής δόσης.

Όσον αφορά τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα κάτω των 18 ετών, ο επικεφαλής για τη στρατηγική των εμβολίων της ΕΜΑ είπε ότι αξιολογείται το αίτημα της Pfizer για το εμβόλιο Comirnaty για ηλικίες 16 και 17 ετών, ενώ αναμένεται αίτημα από την ίδια φαρμακευτική εταιρεία και για τις ηλικίες 12-15 ετών. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ΕΜΑ για τη χορήγηση τρίτης δόσης σε ηλικίες 12-18 ετών θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό, είπε.

Σε ερώτημα αν μπαίνουμε σε ενδημική φάση, ο ίδιος απάντησε ότι η Ομικρον προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων που θα φέρει στην ΕΕ. «Ακόμα κι αν η σοβαρότητα νόσησης είναι χαμηλότερη, δυστυχώς πολλά άτομα θα νοσηλευτούν. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις συνέπειες ενός τέτοιου κύματος», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο ίδιος, το γεγονός ότι αυτός ο ιός είναι τόσο μεταδοτικός σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι θα εκτεθούν στον ιό – πράγμα που σημαίνει ότι θα επέλθει μια φυσική ενίσχυση στην ανοσία όλων μας που θα είναι σημαντική για να χτιστεί το επιπλέον στρώμα ανοσίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενδημικότητα.

«Μπορούμε να σκεφτούμε ότι αφού περάσει αυτό το κύμα από την Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου, πολλοί άνθρωποι θα έχουν εκτεθεί στον ιό και θα είχαν μια ισχυρή ανοσία που θα ανοίξει το δρόμο προς την ενδημική φάση», ανέφερε σχετικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...