445
Περί τους 50 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν στήσει τις σκηνές τους στην πλατεία Συντάγματος | George Vitsaras / SOOC

Αποχώρησαν από την πλατεία Συντάγματος οι πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2019, 11:08
Περί τους 50 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν στήσει τις σκηνές τους στην πλατεία Συντάγματος
|George Vitsaras / SOOC

Αποχώρησαν από την πλατεία Συντάγματος οι πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2019, 11:08

Επειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις πείστηκαν να αποχωρήσουν από την πλατεία Συντάγματος μερικές δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζούσαν σε κατειλημμένο κτίριο στα Εξάρχεια το οποίο προ ημερών είχε εκκενώσει η αστυνομία.

Μετά το μεσημέρι επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία που τους μετέφεραν στη δομή του Ελαιώνα, πολλοί από αυτούς σε άσχημα ψυχολογική κατάσταση.

Οι πρόσφυγες είχαν στήσει την Παρασκευή 20 σκηνές και ζητούσαν τη μεταστέγασή τους σε κάποιο άδειο κτίριο και όχι σε δομή φιλοξενίας. Ανάμεσά τους ήταν και μικρά παιδιά. Είχαν μάλιστα και πλακάτ με συνθήματα όπως «γιατί μας αναγκάζετε να μένουμε σε σκηνές, όταν υπάρχουν τόσα άδεια κτίρια».

Νωρίς το Σάββατο ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους πρόσφυγες. Ο ΣΚΑΪ ανέφερε ότι έφτασε στην πλατεία λεωφορείο για να τους μεταφέρει σε δομή φιλοξενίας, ωστόσο αρνήθηκαν και δηλώνουν ότι θέλουν να μείνουν στην Αθήνα μέχρι να βρεθεί λύση που τους ικανοποιεί.

Μικρή ομάδα προσφύγων, περίπου 15 ατόμων, αρνήθηκε να μπει στα λεωφορεία αλλά δέχθηκε να εγκαταλείψει την πλατεία Συντάγματος.

[Intimenews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ]
[George Vitsaras / SOOC]

Τι απαντά το υπουργείο

«Οι περίπου 60 πολίτες τρίτων χωρών που έχουν κατασκηνώσει σε μέρος της πλατείας Συντάγματος, βρίσκονται εκεί ύστερα από επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων που πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία.

» Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τον ΔΟΜ, από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα, έχει προτείνει στους ανθρώπους αυτούς να μεταφερθούν σε διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, όπως έγινε και με τους υπόλοιπους που ήταν σε καταλήψεις», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ακόμη το υπουργείο σημειώνει: «Συνεχίζεται η προσπάθεια, προκειμένου να πεισθούν να μεταφερθούν και να εκκενώσουν τον χώρο που έχουν καταλάβει. Καλούμε τους πολίτες τρίτων χωρών να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ελληνικών αρχών και να μεταφερθούν άμεσα στα ξενοδοχεία.

» Η καθυστέρηση δεν βοηθάει στη βελτίωση της κατάστασής τους, δυσκολεύει την προσπάθεια των ελληνικών αρχών για ικανοποιητικές συνθήκες φιλοξενίας, ενώ δημιουργεί αρνητική εικόνα για τους ίδιους στην ελληνική κοινή γνώμη.

» Επαναλαμβάνουμε πως το ΥΜΕΠΟ, σε κάθε περίπτωση φροντίζει για τα δικαιώματά τους, αλλά και οι ίδιοι υποχρεούνται να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες και τους νόμους της χώρας που τους φιλοξενεί».

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η ΝΔ, με δηλώσεις του αρμόδιου τομεάρχη Μάξιμου Χαρακόπουλου, έκανε λόγο για επικοινωνιακό σόου και κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει τις ευθύνες του.

«Η περιβόητη επέμβαση στα Εξάρχεια, σε κτίρια που ήταν υπό κατάληψη, είχε ως μόνο αποτέλεσμα να κατασκηνώσουν μετανάστες στην πλατεία Συντάγματος. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση, χωρίς σχέδιο, έστησε ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου αφήνοντας την Μονμάρτη της κ. Παπακώστα παραδομένη σε εγκληματικές συμμορίες. Επιτέλους, το δίδυμο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ας συνειδητοποιήσει τις ευθύνες του», επισήμανε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...