Ο Ο'Μπρέιντι, που μόλις ολοκλήρωσε το ταξίδι του, με το χαμόγελο της επιτυχίας στα χείλη | Instagram
Επικαιρότητα

Αθλος: Αμερικανός διέσχισε με σκι την Ανταρκτική χωρίς βοήθεια

Σχεδόν δύο μήνες κράτησε το ταξίδι του Κόλιν Ο'Μπρέιντι που αψηφώντας το ψύχος και τους άπειρους κινδύνους των πάγων κατάφερε να περάσει από τη μία πλευρά της ηπείρου στην άλλη
Protagon Team

Εναν ιστορικό άθλο ολοκλήρωσε ο Κόλιν Ο’Μπρέιντι που έγινε ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε την Ανταρκτική με σκι, χωρίς βοήθεια, κάτι που κάποτε θεωρούνταν ανέφικτο.

«Το πέτυχα!» έγραψε στο Instagram. «Τραβούσα το έλκηθρό μου πάνω από μια αόρατη γραμμή και έφτασα στον προορισμό μου» ήταν το μήνυμα του Ο’Μπρέιντι που κατέγραψε ολόκληρο το ταξίδι στο Instagram.

Ο 33χρονος Αμερικανός χρειάστηκε 54 ημέρες για να διασχίσει την παγωμένη ήπειρο καλύπτοντας 1.482 χιλιόμετρα μέσα σε δριμύ ψύχος.

Τα τελευταία 130 χιλιόμετρα της διαδρομής τα κάλυψε με μία μεγάλη τελική προσπάθεια που του πήρε 32 ώρες.

Ο Ο’Μπρέιντι είχε μόνο τον εξοπλισμό του σκι και έσερνε και ένα έλκηθρο με εφόδια, βάρους 170 κιλών, ακόμη και σε ανηφόρες και κυματισμούς στον πάγο που είχαν δημιουργηθεί από τους ισχυρούς ανέμους.

Κατάφερε ακόμη να ξεπεράσει και έναν ανταγωνιστή, τον βρετανό λοχαγό Λούις Ραντ, που επιχειρεί και αυτός τον άθλο να διασχίσει την ήπειρο τις ίδιες ημέρες.

Ο Αμερικανός είχε δώσει στην αποστολή του τον τίτλο «Η αδύνατη πρώτη φορά» και την περιέγραφε λεπτομερώς στο Instagram από τη στιγμή που ξεκίνησε, στις 3 Νοεμβρίου.

Το 2016 ο Χένρι Γουόρσλι επιχείρησε κάτι ανάλογο, αλλά δεν κατάφερε να επιζήσει. Ο 55χρονος Βρετανός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια μόλις 48 χιλιόμετρα πριν από τον τερματισμό και να καλέσει εξαντλημένος για βοήθεια. Λίγο αργότερα απεβίωσε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.