432
Ενα συνηθισμένο πλέον σκηνικό έξω από νοσοκομείο στο Μπρούκλιν... | REUTERS/Stefan Jeremiah

Αμερικανικός εφιάλτης: Το Πεντάγωνο ψάχνει 100.000 σάκους για τους νεκρούς της Covid-19

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2020, 08:01
Ενα συνηθισμένο πλέον σκηνικό έξω από νοσοκομείο στο Μπρούκλιν...
|REUTERS/Stefan Jeremiah

Αμερικανικός εφιάλτης: Το Πεντάγωνο ψάχνει 100.000 σάκους για τους νεκρούς της Covid-19

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2020, 08:01

Το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς έχει ένα μακάβριο καθήκον: κάθε μέρα, ξημερώματα ώρα Ελλάδος, ανακοινώνει τα θύματα του κορονοϊού στις ΗΠΑ. Και από το πρωί της Πέμπτης, η υπερδύναμη βρίσκεται στην εφιαλτική θέση να μετρά περισσότερους από 5.000 νεκρούς και 215.000 κρούσματα…

Στις 05:35 (ώρα Ελλάδας), με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το πανεπιστήμιο, καταγράφονταν 215.417 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ. Δυστυχώς 5.116 από τους ασθενείς υπέκυψαν.

Μέσα σε 24 ώρες, πέθαναν 884 άνθρωποι εξαιτίας της ασθένειας Covid-19, αριθμός που αποτελεί τον χειρότερο ημερήσιο απολογισμό στις ΗΠΑ, δυστυχώς μέχρι τον επόμενο, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.

Η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ καθυστέρησε απελπιστικά να πάρει μέτρα και τώρα το πληρώνει με ανθρώπινες απώλειες και μια χωρίς προηγούμενο μεταπολεμικά καταστροφή της οικονομίας. Μολονότι ο ΠΟΥ είχε κηρύξει πανδημία εδώ και δύο εβδομάδες, η αμερικανική νεολαία διασκέδαζε στους φρενήρεις ρυθμούς του «spring break», ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείτο να θεωρήσει τον κορονοϊό ως σημαντική απειλή —τον συνέκρινε με την απλή γρίπη και έλεγε χαρακτηριστικά ότι «και αυτή σκοτώνει 39.000 ανθρώπους τον χρόνο, αλλά δεν σταματάει η οικονομική δραστηριότητα».

Μόνο που η Covid-19 είναι μια νόσος αφάνταστα πιο επιθετική και φονική.

Μέσα σε λίγες ημέρες οι ΗΠΑ έσπασαν το φράγμα των 5.000 νεκρών, η Νέα Υόρκη έχει παραλύσει και ουσιαστικά τεθεί σε καραντίνα, ενώ αίσθηση προκαλεί το ρεπορτάζ του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο το Πεντάγωνο ψάχνει, όχι αναπνεστήρες και χειρουργικές μάσκες, αλλά 100.000 σάκους για τις σορούς των ανθρώπων που θα χάσουν τη ζωή τους.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Reuters εκπρόσωπος της FEMA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, «πρέπει να προετοιμαστούμε για έκτακτες ανάγκες των νεκροτομείων». Ηδη φορτηγά-ψυγεία κατέφθασαν στην πόλη της Νέας Υόρκης ώστε να χρησιμοποιηθούν ως εναλακτικά νεκροτομεία.

Φορτηγά-ψυγεία έχουν παραταχθεί στο πάρκινγκ του νοσοκομείου «Bellevue» στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης (REUTERS/Brendan McDermid)

Η κατάσταση είναι τέτοια που δεν θα αργήσει η στιγμή να αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες για αυτήν την εν εξελίξει τραγωδία.

Ηδη ομάδα βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος γνωστοποίησε πως έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για τη σύσταση μιας ειδικής ομάδας διερεύνησης των χειρισμών της κυβέρνησης Τραμπ κατά την κρίση της Covid-19 στο ίδιο πλαίσιο της «Επιτροπής Διερεύνησης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001», η οποία διερεύνησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο.

Ο βουλευτής Μπένι Τόμσον, πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι στη διάρκεια των επόμενων ημερών θα εισαγάγει νομοθεσία για την οργάνωση μιας 25μελους επιτροπής στο πρότυπο της επιτροπής που πρότεινε αλλαγές στη στρατηγική αντιμετώπισης της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις του 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...