286
Το USS Connecticut σε άσκηση στους πάγους της Αρκτικής το 2018 | EPA/CDR CHARLES BALL / BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/ HANDOUT

Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο συγκρούστηκε με «άγνωστο αντικείμενο»

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2021, 19:10
Το USS Connecticut σε άσκηση στους πάγους της Αρκτικής το 2018
|EPA/CDR CHARLES BALL / BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/ HANDOUT

Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο συγκρούστηκε με «άγνωστο αντικείμενο»

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2021, 19:10

Πυρηνικό υποβρύχιο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού συγκρούστηκε με «άγνωστο αντικείμενο» ενώ περιπολούσε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Νότια Σινική Θάλασσα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας διεκδικεί η Κίνα, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν από το επιτελείο του αμερικανικού ΠΝ.

«Το USS Connecticut συγκρούστηκε με αντικείμενο το απόγευμα της 2ας Οκτωβρίου ενώ πλοηγείτο έχοντας καταδυθεί στα διεθνή ύδατα στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του επιτελείου.

«Δεν υπήρξε θανάσιμος τραυματισμός», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι ναύτες μπορεί να τραυματίστηκαν ελαφρά. Πηγές με γνώση του θέματος ανέφεραν ανώνυμα ότι οι τραυματίες είναι 11 και ότι δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες μέσα στο υποβρύχιο.

Το Connecticut, πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Seawolf, υπέστη ζημιά, αλλά παραμένει σε λειτουργία – πλήρως επιχειρησιακό, κατά την ορολογία του αμερικανικού ΠΝ.

Οσο για τη φύση αυτού του άγνωστου αντικειμένου, το Associated Press μετέφερε δηλώσεις αξιωματικών που υποστηρίζουν ότι δεν επρόκειτο για άλλο υποβρύχιο. Πιθανόν να ήταν ναυαγισμένο πλοίο ή κοντέινερ ή άλλο αχαρτογράφητο αντικείμενο. Ειδικοί, σύμφωνα με το BBC, υποστηρίζουν ότι, κρίνοντας από τον αριθμό των τραυματιών, φαίνεται ότι το αντικείμενο είχε μεγάλο μέγεθος και μεγάλη ταχύτητα.

Σύμφωνα με το Naval Institute, κέντρο μελετών προσκείμενο στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το υποβρύχιο συμμετείχε σε διεθνή ναυτική άσκηση στη Νότια Σινική Θάλασσα όταν σημειώθηκε το συμβάν.

Το Connecticut πλέει ήδη προς το Γκουάμ για να υποβληθεί σε έλεγχο και επισκευές.

Η Κίνα προβάλλει διεκδικήσεις σε σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα. Εχει, μάλιστα, κατασκευάσει προκεχωρημένες ναυτικές βάσεις σε μικρά νησιά και ατόλες στην περιοχή αυτή, προκαλώντας την οργή άλλων κρατών που επίσης έχουν κυριαρχικές βλέψεις στα ύδατα από τα οποία βρέχονται.

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους στέλνουν συχνά πολεμικά στα διεθνή ύδατα στην περιοχή για να δείξουν την προσήλωσή τους στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, κάθε φορά προς έντονη δυσαρέσκεια του Πεκίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...