383
| Τwitter/@chatzimichail_k

Αμερικανική απόβαση στην Αλεξανδρούπολη: Στη «νέα Σούδα» το θηριώδες USNS Yuma

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 11:34
|Τwitter/@chatzimichail_k

Αμερικανική απόβαση στην Αλεξανδρούπολη: Στη «νέα Σούδα» το θηριώδες USNS Yuma

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 11:34

Με τον κατάπλου του θηριώδους μεταγωγικού USNS Yuma στην Αλεξανδρούπολη (φωτογραφία επάνω) ξεκινά η μεγαλύτερη στρατιωτική απόβαση των Αμερικανών στην Ελλάδα, λίγες μόλις ημέρες μετά την υπογραφή της νέας πενταετούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement / MDCA).

«Καλωσόρισες USNS Yuma», έγραψε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ. «Για μία ακόμη φορά, ένα υπερσύγχρονο catamaran υποστήριξης και ταχείας μεταφοράς 600tn φορτίου και 312 στρατιωτών και πολιτών του αμερικανικού Ναυτικού στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης»!

To… φορτίο του USNS Yuma, oμολογουμένως εντυπωσιακό: από επιθετικά ελικόπτερα, και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μέχρι άρματα μάχης, πυροβόλα, θωρακισμένα οχήματα και βαρύ οπλισμό.

Η τεράστια δύναμη πυρός που αναμένεται να συγκεντρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη σχολιάστηκε και από τον απερχόμενο πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, που δήλωσε εντυπωσιασμένος:

«Θα έχουμε μια μεγάλη άφιξη τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχουμε φέρει ποτέ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Βλέπετε ότι κινούμαστε όλο και πιο δυνατά».

Σε λίγες εβδομάδες στο λιμάνι (αλλά και στο αεροδρόμιο) της Αλεξανδρούπολης θα συναρμολογούνται επιθετικά ελικόπτερα Apache, ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας Romeo και Sikorsky , ελικόπτερα Chinook, άρματα μάχης Μ1 Abrams, λαστιχοφόρα θωρακισμένα με μεσαία πυραυλικά συστήματα κ.ά.

Αφορμή για την αμερικανική απόβαση –που από πολλούς ερμηνεύεται και ως επίδειξη δύναμης, προπομπός των νέων δεδομένων που φέρνει η υπογραφή της νέας MDCA με την Ελλάδα στην περιοχή, με την πλήρη παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου και την ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο– η άσκηση που θα ξεκινήσει από την Αλεξανδρούπολη θα περάσει στη συνέχεια στο έδαφος της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και τέλος στην Ουγγαρία.

H αμερικανική απόβαση στην Αλεξανδρούπολη δεν πέρασε, όπως ήταν επόμενο, απαρατήρητη από τα τουρκικά Μέσα, με το κρατικό πρακτορείο Αnadolu να μιλά για τη μεγαλύτερη στην Ιστορία στρατιωτική αποστολή στην Ελλάδα.

«Η μεγαλύτερη στρατιωτική αποστολή από τις ΗΠΑ στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα φτάσει τον Νοέμβριο για στρατιωτική άσκηση… Ενας μεγάλος αριθμός ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), αρμάτων μάχης, εκτοξευτήρων και πυροβόλων όπλων, αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες, στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης στρατιωτικής αποστολής πρωτοφανούς κλίμακας», αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμά του (εδώ) το Anadolu.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News