345
Ο Πάνος Καμμένος στη συνάντησή του με τον Τζέιμς Μάτις στο Πεντάγωνο | Twitter/@DeptofDefense

Αμερικανικές βάσεις σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη και άλλη συμφωνία με ΠΓΔΜ προτείνει ο Καμμένος

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2018, 10:22
Ο Πάνος Καμμένος στη συνάντησή του με τον Τζέιμς Μάτις στο Πεντάγωνο
|Twitter/@DeptofDefense

Αμερικανικές βάσεις σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη και άλλη συμφωνία με ΠΓΔΜ προτείνει ο Καμμένος

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2018, 10:22

Τη δημιουργία μόνιμων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων εκτός από τη Σούδα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας πρότεινε στον αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις, ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος στο πλαίσιο της συνάντησής τους στο Πεντάγωνο.

«Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη»,. είπε ο κ. Καμμένος όπως ανέφερε το kathimerini.gr.

Ο Τζέιμς Μάτις από την πλευρά του επιβεβαίωσε τη στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα της Αμυνας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της Ελλάδας για αμυντικές δαπάνες της τάξεως του 2% αλλά και την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16. Σύμφωνα με την αμερικανική γραμμή ενημέρωσης, ο επικεφαλής του Πενταγώνου επεσήμανε στον έλληνα ομόλογό του τις κινήσεις της Μόσχας στην ευρύτερη περιοχή και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να υπάρχει έλεγχος της ρωσικής δραστηριότητας.

Κατά τα άλλα, ο κ. Καμμένος μετέφερε από τις ΗΠΑ και μια εναλλακτική πρόταση για συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Αμυνας υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία, ένα γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δώσει συνέχεια στο φαινόμενο του αλυτρωτισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπ. Αμυνας εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην πΓΔΜ, ενώ κατέθεσε και ένα εναλλακτικό σχέδιο, το όποιο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.

Ειδικότερα, ο κ. Καμμένος πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην πΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.