886
Η δράση των συλληφθέντων εντοπίζεται σε σημεία όπου δεν εκτείνεται -ακόμη- ο φράχτης του Εβρου | INTIMEnews

«Αλώνιζαν» στην ΕΥΠ στον Εβρο οι συνοριοφύλακες-συνεργάτες των τούρκων λαθροδιακινητών στο Διδυμότειχο

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2023, 14:55
Η δράση των συλληφθέντων εντοπίζεται σε σημεία όπου δεν εκτείνεται -ακόμη- ο φράχτης του Εβρου
|INTIMEnews

«Αλώνιζαν» στην ΕΥΠ στον Εβρο οι συνοριοφύλακες-συνεργάτες των τούρκων λαθροδιακινητών στο Διδυμότειχο

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2023, 14:55

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι πέντε αστυνομικοί οι οποίοι συνελήφθησαν στον Εβρο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διευκόλυνε την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στην Ελλάδα, ενώ σε βάρος τους διετάχθη Ενορκη Διοικητική Εξέταση, μετά την ποινική δίωξη που τους ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας τούς άσκησε κακουργηματική δίωξη για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διευκόλυνσης εισόδου πολιτών τρίτων χωρών χωρίς έλεγχο, διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, μεταφορά από το εξωτερικό πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Η κατηγορία για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης απαγγέλθηκε σε έναν από τους αρχιφύλακες που φέρεται να ήταν ο αρχηγός της ομάδας, δίνοντας κατευθύνσεις στους υπόλοιπους. Ο συγκεκριμένος αρχιφύλακας φέρεται από τα στοιχεία της έρευνας ότι είχε την πρώτη επαφή με έναν από τους δουλέμπορους στην Τουρκία και σταδιακά έβαλε στο «κόλπο» και τους άλλους συναδέλφους του.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, σε βάρος των πέντε αστυνομικών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος για υπόθεση διευκόλυνσης εισόδου μη νόμιμων αλλοδαπών στη χώρα, διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης ενώ παράλληλα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα».

Οι πέντε αστυνομικοί (ένας ανθυπαστυνόμος και τέσσερις αρχιφύλακες του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου) παραμένουν υπό κράτηση και θα απολογηθούν την Παρασκευή, 2 Ιουνίου, στον ανακριτή Ορεστιάδας. Ολοι τους αρνούνται τις κατηγορίες.

Η υπόθεση ωστόσο των συνοριοφυλάκων-συνεργατών των τούρκων διακινητών στο Τμήματ Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου με έδρα το Ισαάκιο, λαμβάνει και νέες, ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, τρεις εξ αυτών φαίνεται ότι είχαν αποσπαστεί, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (το 2018-19), στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών( ΕΥΠ) στον Εβρο, για να αναλάβουν στη συνέχεια πόστα φύλαξης σε κρίσιμα σημεία της μεθοριακής γραμμής.

Σύμφωνα πάντα με το τοπικό μέσο, όλοι τους είναι κοντοχωριανοί (κάτοικοι της περιοχής του Διδυμότειχου) και κατάφεραν να απσπαστούν στην ΕΥΠ χάρη στις γνωριμίες που είχαν, είτε με πολιτικά πρόσωπα , είτε εντός της Υπηρεσίας τους. Μάλιστα, όπως λένε συνάδελφοι και συγχωριανοί τους, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ίδιοι κόμπαζαν για τις πολύ καλές σχέσεις με ανωτέρους τους.

Μοdus operandi

Aρμόδιες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιγράφουν για τη δραση των πέντε συλληφθέντων ότι επέλεγαν συγκεκριμένες βάρδιες σε συγκεκριμένα σημεία της μεθορίου και ώρες, δείχνοντας υπέρμετρο ζήλο και αναλαμβάνοντας πλήρως την φύλαξη του τομέα ευθύνης τους, λέγοντας κάποιες φορές ότι δεν χρειάζονταν κάμερες ή την παρουσία του FRONTEX.

Σε μία περίπτωση μάλιστα, ένας από τους κατηγορούμενους, ενώ ήταν ελεύθερος υπηρεσίας και με πυρετό, πήγε στο πόστο του και έκανε κανονικά βάρδια.

Οπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του για την «Καθημερινή» ο Γιάννης Σουλιώτης, οι διωκόμενοι συγκροτούσαν «ειδική ομάδα ελέγχου» και εκτελούσαν περιπολίες κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου πάντα υπό την ίδια σύνθεση.

Ο φερόμενος ως αρχηγός τους, αρχιφύλακας 54 ετών, ερχόταν σε επικοινωνία με διακινητές επί τουρκικού εδάφους. Εκείνοι τον ενημέρωναν για το πότε και από ποιο σημείο των συνόρων επρόκειτο να διέλθουν οι παράτυποι μετανάστες και με τη σειρά του αυτός ενημέρωνε τους συνεργούς του και ταυτόχρονα φρόντιζε ώστε να μην υπάρχουν κοντά στο πέρασμα στελέχη του Frontex ή του Στρατού.

Ομοίως, παραπλανούσαν και τους συναδέλφους τους που υπηρετούν στο Τμήμα Ελέγχου Καμερών και κατοπτεύουν τα σύνορα με τη χρήση θερμικών καμερών μεγάλης εμβέλειας, με το επιχείρημα ότι στο πλαίσιο κάποιας ειδικής επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ, ο σχεδιασμός προέβλεπε να επιτραπεί η είσοδος των παράτυπων μεταναστών στη χώρα.

Οι δύο από τους πέντε διωκόμενους μάλιστα είχαν το… άλλοθι ότι την περίοδο 2018-2019 υπηρετούσαν ως αποσπασμένοι στο κλιμάκιο της ΕΥΠ στον Εβρο.

«Βαλίτσες», «πόθεν έσχες» και αμοιβές μέσω Λιθουανίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι ερευνούσαν την υπόθεση από τον περασμένο Οκτώβριο, κατάφεραν, κυρίως μετά τον Ιανουάριο, να καταγράψουν συνομιλίες των αστυνομικών με τους δουλέμπορους και συνέλεξαν τα απαιτούμενα  στοιχεία για τη σύλληψή τους.

Σε κάποιες από τις καταγραφές των επικοινωνιών τους ακούγονται να συνομιλούν με άτομα που μιλούν με σπαστά ελληνικά, σε άλλες για… «βαλίτσες» (κωδική ονομασία προφανώς για τα χρήματα που εξασφάλιζαν για την διευκόλυνση των λαθροδιακινητών), ενώ σε μία ακόμη ένας από τους συνοριοφύλακες δηλώνει ανοικτά ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα χρήματα για αγορά αυτοκινήτου στην οποία ήθελε να προχωρήσει:

«Χάρη, εγώ πρέπει να το δικαιολογήσω άμα μου πουν πού τα βρήκες αυτά τα λεφτά; Πρέπει να φαίνεται στο Πόθεν Εσχες. Πρέπει να φαίνεται το αμάξι σε δάνειο γιατί δεν έχω καταθέσεις πουθενά· θα πουν πού τα βρήκες αυτά τα λεφτά και το πήρες;».

«Μη χάσουμε τη βαλίτσα, τη βαλίτσα. Του είπα να βγει στον δρόμο. Ας την αφήσει εκεί και θα περάσω να την πάρω εγώ τώρα. Να βγει λίγο στον δρόμο εκεί πέρα· ας τ’ αφήσει και ας φύγει. Ας το αφήσει στην άκρη λίγο και ας φύγει μέσα να κρυφτεί», ακούγεται να λέει ένας από τους συλληφθέντες.

«Τώρα πέρασαν και την άφησαν. Κάτσε να σταματήσω πιο πίσω εγώ για να την πάρω», αναφέρεται σε άλλη συνομιλία.

Οπως έγινε γνωστό, στα σπίτια δύο εκ των πέντε συλληφθέντων οι αξιωματικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων βρήκαν χρεωστική κάρτα χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Λιθουανίας που επιτρέπει συναλλαγές σε διαφορετικό νόμισμα χωρίς προμήθεια συναλλάγματος –  «πρόσφορο μέσο για την καταβολή ωφελημάτων», όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές.

Αναλυτικά, σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους εντοπίστηκαν 26.550 ευρώ, 59 κινητά τηλέφωνα, 12 power banks, 2.120 δολάρια Αμερικής, 850 λίρες Τουρκίας, 23 λίρες Αγγλίας, 77 Lei Ρουμανίας, πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας και η προαναφερθείσα χρεωστική κάρτα.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...