185
Ο Εντι Ράμα σε συγκέντρωση πριν από τις εκλογές - το 12 στο καπελάκι υπονοεί μια τρίτη τετραετία, την οποία κέρδισε | REUTERS/Florion Goga

Αλβανία: Νικητής ο Ράμα στις εκλογές – συγχαρητήρια από τον Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2021, 17:51
Ο Εντι Ράμα σε συγκέντρωση πριν από τις εκλογές - το 12 στο καπελάκι υπονοεί μια τρίτη τετραετία, την οποία κέρδισε
|REUTERS/Florion Goga

Αλβανία: Νικητής ο Ράμα στις εκλογές – συγχαρητήρια από τον Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2021, 17:51

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε την Μ.Τρίτη τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα και τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα έχει το 49% και μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση διότι εξασφαλίζει περισσότερες από 70 έδρες στο Κοινοβούλιο, το οποίο έχει 140 έδρες.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη κυβερνητική θητεία για τον Εντι Ράμα.

Το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του Λιουζίμ Μπάσα συγκέντρωσε το 39%.

Μόλις το 48% των 3,6 εκατ. ψηφοφόρων πήγε στην κάλπη, ποσοστό που είναι πάντως ελαφρά μεγαλύτερο από αυτό πριν από τέσσερα χρόνια.

Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης για τα κόμματα, θα γίνει και η καταμέτρηση για τους βουλευτές, διότι οι αλβανοί ψηφοφόροι για πρώτη φορά είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μεμονωμένους υποψηφίους.

Οι εκλογές, όπως σημειώνει το Associated Press, έγιναν σε σχετικά ήρεμο κλίμα με μόνο λίγες καταγγελίες για τη διαδικασία ηλεκτρονικής διασταύρωσης των στοιχείων των εκλογέων, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά.

Οι διεθνείς παρατηρητές  έκριναν θετικά την τεχνολογική καινοτομία της διασταύρωσης, ωστόσο επισήμαναν ότι υπήρχαν καταγγελίες για εξαγορά ψήφων. Επιπλέον, καταγράφηκε και ένας θάνατος πολίτη, από πυροβολισμούς πριν από την αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...