287
Παρά τις διαμαρτυρίες, το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου, που χτίστηκε το 1940 επί ιταλικής κατοχής, δεν διασώθηκε | REUTERS/Florion Goga

Αλβανία: Αντιδράσεις για την απόφαση του Εντι Ράμα να κατεδαφίσει το Εθνικό Θέατρο

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2020, 12:45
Παρά τις διαμαρτυρίες, το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου, που χτίστηκε το 1940 επί ιταλικής κατοχής, δεν διασώθηκε
|REUTERS/Florion Goga

Αλβανία: Αντιδράσεις για την απόφαση του Εντι Ράμα να κατεδαφίσει το Εθνικό Θέατρο

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2020, 12:45

Οταν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα ήταν δήμαρχος Τιράνων, είχε κάνει μια προσπάθεια να βελτιώσει κάπως την γκρίζα και αδιάφορη εικόνα των κτιρίων που είχε κληρονομήσει η πόλη από το κομμουνιστικό καθεστώς.

Ανθρωπος με γνωστές καλλιτεχνικές τάσεις (είναι ζωγράφος), πήρε την απόφαση να βάλει -κυριολεκτικά- χρώμα στην πόλη, με χαρούμενα μοτίβα στις προσόψεις, κάποια από τα οποία είχε σχεδιάσει ο ίδιος.

Μία δεκαετία αργότερα, φαίνεται περίεργο που ο ίδιος άνθρωπος έδωσε την εντολή να κατεδαφιστεί το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας, για να χτιστεί ένα νέο, μοντέρνο κτίριο. Πολλοί έφτασαν να μιλούν για μια βάρβαρη πράξη.

Παρά τις αντιδράσεις το κτίριο κατεδαφίστηκε ξημερώματα | REUTERS/Florion Goga

Το κτίριο, από τσιμέντο αναμεμειγμένο με φύκια(!) και κομμάτια λεύκας, είχε κτιστεί το 1940, όταν η χώρα ήταν κατεχόμενη από την Ιταλία και έχει τη σφραγίδα της μουσολινικής αρχιτεκτονικής, γράφει ο Monde. Επιβίωσε πάντως στις δεκαετίες του Εμβέρ Χότζα.

Η κατεδάφιση, παρουσία αστυνομικών, έγινε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής. Στο κτίριο, ένας από τους λίγους χώρους με μεγάλες αίθουσες για θεάματα, παρέμεναν εδώ και δύο χρόνια μερικές δεκάδες καλλιτέχνες και πολέμιοι της απόφασης για ισοπέδωση, οι οποίοι εκδιώχθηκαν αξημέρωτα και διά της βίας.

Την επομένη, ο Εντι Ράμα επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφασή του με ανάρτηση στο Facebook. Εγραψε ότι το νέο κτίριο (κάτω) «θα είναι το θέατρο που δεν είχαμε ποτέ» ενώ ανέβασε και τις μακέτες του έργου, το οποίο επιμελήθηκε δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο.

MIRËMËNGJES? me projekt-idenë e Teatrit të Ri Kombëtar, konceptuar nga arkitekti i famshëm danez Bjarke Ingels? Duke…

Geplaatst door Edi Rama op Zondag 17 mei 2020

 

Στην γραμμή του πρωθυπουργού κινήθηκε και ο νυν δήμαρχος, Εριο Βελιάι. Το κτίριο που κατεδαφίστηκε ήταν μια προσωρινή λύση από κακής ποιότητας υλικά, επιχειρηματολόγησε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι χώροι στην πόλη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...