710
| Shutterstock

Αύξηση 16,2% στο ΑΕΠ το β’ τρίμηνο – προς αναθεώρηση της ανάπτυξης για το 2021

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2021, 12:38
|Shutterstock

Αύξηση 16,2% στο ΑΕΠ το β’ τρίμηνο – προς αναθεώρηση της ανάπτυξης για το 2021

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2021, 12:38

Εντυπωσιακή αύξηση 16,2% σημείωσε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά το β’ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020 και κατά 3,4%, σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2021. Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη η ΕΛΣΤΑΤ, σε μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη καθώς μετά το β’ τρίμηνο ακολουθεί και το θεωρούμενο «καλό» τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου όπου στο ελληνικό ΑΕΠ προστίθεται ο τουρισμός.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020 (μέρος του οποίου η ελληνική οικονομία δεν ήταν ακόμα σε συνθήκες πανδημίας), το α’ τρίμηνο 2021 μειώθηκε μόνο κατά 2,3% παρά το lockdown που υπήρχε. Αυτό έχει αποτέλεσμα η ανάπτυξη κατά το α’ εξάμηνο εφέτος να εκτιμάται σε περίπου 7% και να θεωρείται πλέον βέβαιο ότι οι προβλέψεις της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% το 2021 αναθεωρούνται επί τα βελτίω. Υπό αυτό το πρίσμα, ανοίγει και ο δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα στήριξης των πολιτών –ιδίως των πιο ευάλωτων– απέναντι στην ακρίβεια, μέτρα που έχει προεξοφληθεί ότι θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.

O ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας, στα αγγλικά, τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ για το β’ τρίμηνο, παρατήρησε ότι παρά τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν στην περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2021, το ΑΕΠ επανήλθε σε επίπεδα προ πανδημίας.

Βέβαια η σύγκριση του β’ τριμήνου του 2021 με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, οπότε σχεδόν όλη η οικονομική δραστηριότητα είχε παγώσει, είναι ευνοϊκή για τους αριθμούς, αλλά σε κάθε περίπτωση το 16,2% είναι ένα ποσοστό εντυπωσιακό.

Οπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, μεταξύ β’ τριμήνου 2021 και β’ τριμήνου 2020:

Τριμηνιαίες μεταβολές

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.

*Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.

*Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%.

*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 19,8%.

Ετήσιες μεταβολές

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.

*Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το 2o​ τρίμηνο του 2020.

*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%.

*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%.

Σταϊκούρας: Καλύτερη πορεία για όλο το 2021

Για καλύτερη πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του έτους σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις (του 3,6%), μετά τα προσωρινά στοιχεία για το β’ τρίμηνο που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ και τη συνεχή ανοδική τροχιά των πρόδρομων δεικτών, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο του 2021. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Έτσι, για το α’ εξάμηνο του 2021 ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται πλέον στο περίπου 7%.

Επιβεβαιώνεται, συνεπώς, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ανάκαμψη η οποία είναι μάλιστα ισχυρότερη έναντι των αρχικών προβλέψεων. Η εξέλιξη αυτή, από τη μία πιστοποιεί την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, και από την άλλη μάς επιβάλλει εγρήγορση και εντατικοποίηση των προσπαθειών.

Αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία όλων των συνιστωσών της εγχώριας ζήτησης, δηλαδή την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, και ιδιαίτερα τις επενδύσεις, των καθαρών εξαγωγών, αλλά και τη συνεχή ανοδική τροχιά πρόδρομων δεικτών, όπως είναι το οικονομικό κλίμα, η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση, η οικοδομική δραστηριότητα, οι τουριστικές αφίξεις, δείχνουν ότι η πορεία του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Συνεπώς, φαίνεται ότι η οικονομία και η ασκούμενη οικονομική πολιτική, μέσα στο ομιχλώδες παγκόσμιο περιβάλλον, διατηρούν σταθερά τον στρατηγικό προσανατολισμό τους, για γρήγορη επανάκτηση όσων χάθηκαν λόγω της πανδημίας, σημαντική βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επ’ ωφελεία όλων των πολιτών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News