262
Στιγμιότυπο από τις συγκρούσεις των Παλαιστινίων με τον ισραηλινό στρατό στον φράχτη της Γάζας | REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Αλλοι δύο νεκροί Παλαιστίνιοι στις συγκρούσεις του φράχτη

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 21:05
Στιγμιότυπο από τις συγκρούσεις των Παλαιστινίων με τον ισραηλινό στρατό στον φράχτη της Γάζας
|REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Αλλοι δύο νεκροί Παλαιστίνιοι στις συγκρούσεις του φράχτη

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2018, 21:05

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή 17 Αυγούστου στη Γάζα από πυρά ισραηλινών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και συγκρούσεων κατά μήκος του φράχτη που χωρίζει το παλαιστινιακό έδαφος από το Ισραήλ. Στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 241 άτομα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ο Καρίμ Αμπου Φατάγιερ, 30 ετών, τραυματίστηκε θανάσιμα κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μπουρέιτζ. Λίγη ώρα αργότερα ένας δεύτερος Παλαιστίνιος, ο 26χρονος Σάντι Μουάμαρ, δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι και σκοτώθηκε κοντά στη Ράφα.

Οπως κάθε Παρασκευή από τις 30 Μαρτίου, αρκετές χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν και πάλι κοντά στον φράχτη, διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ. Οι διαδηλωτές διεκδικούν παγίως και την επιστροφή των παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, το 1948. Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Παρασκευής ήταν σχετικά περιορισμένη.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, εκατοντάδες διαδηλωτές προσέγγισαν τον φράχτη σε πέντε διαφορετικά σημεία. Εκαψαν λάστιχα και προσπάθησαν να στείλουν φλεγόμενους χαρταετούς και μπαλόνια στην άλλη πλευρά των συνόρων. Συνολικά, από την άνοιξη έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις περίπου 170 Παλαιστίνιοι και ένας ισραηλινός στρατιώτης.

Σε ένα άλλο επεισόδιο, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, άνδρες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα ο οποίος επιχείρησε να μαχαιρώσει έναν αστυνομικό.

Iσραηλινοί στρατιώτες περιπολούν στην Παλαιά Ιερουσαλήμ την Παρασκευή 17 Αυγούστου (REUTERS/Ammar Awad)

Η ταυτότητα του υπόπτου δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι ήταν Παλαιστίνιος. Δύο γυναίκες που ήταν παρούσες στο περιστατικό έπαθαν σοκ και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...