411
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ξαναβρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα | EPA / ETIENNE LAURENT

Αλλο ένα φάουλ του Ζάκερμπεργκ, αυτή τη φορά με θύμα το Ολοκαύτωμα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2018, 19:04
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ξαναβρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα
|EPA / ETIENNE LAURENT

Αλλο ένα φάουλ του Ζάκερμπεργκ, αυτή τη φορά με θύμα το Ολοκαύτωμα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2018, 19:04

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δεν τα πάει και πολύ καλά με την κοινή γνώμη τον τελευταίο καιρό. Το νέο φάουλ που έκανε ήταν ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε, σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο σάιτ του Recode, το ζήτημα για το αν πρέπει να υπάρχουν ή όχι στο Facebook σελίδες με επικίνδυνο και αμφιλεγόμενο περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα εκείνες που αρνούνται το Ολοκαύτωμα ως υπαρκτό και ντροπιαστικό μέρος της Ιστορίας.

Με αυτόν τον τρόπο ο Ζάκερμπεργκ ουσιαστικά υπερασπίστηκε την αρχή του Facebook να επιτρέπει την ύπαρξη ακόμα και σελίδων που διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας, συμπεριλαμβανομένων και των αρνητών του Ολοκαυτώματος – όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΤΙΜΕ.

«Το Facebook δεν αποσύρει υλικό από ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας, καθώς έχει βασική αρχή να δίνει ελεύθερο βήμα σε όλους. Οσο απεχθές κι αν είναι το υλικό που δημοσιεύουν, το Facebook δεν επιθυμεί να λογοκρίνει, αλλά να δίνει ελευθερία έκφρασης σε όλους» ήταν η δήλωσή του στην αρχική συνέντευξη.

2018-07-11T153440Z_591776845_RC1D5907DEE0_RTRMADP_3_FACEBOOK-ADVERTISING
Διαδηλωτής με οργισμένο emoji αντί για κεφάλι, στέκεται δίπλα σε χάρτινα ομοιώματα του Ζάκερμπεργκ με σύνθημα «fix faKebook» (φτιάξε το ψευτο-Facebook), σχολιάζοντας με τον δικό του τρόπο τη διαρροή περί fake news στο δημιούργημα του Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Βρυξέλλες, Μάιος 2018, έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (REUTERS/Francois Lenoir/File photo)

Υστερα όμως από τον σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του και δεδομένου ότι αυτή την περίοδο δεν είναι και το πιο αγαπημένο παιδί των μίντια, ο ίδιος έσπευσε να ανασκευάσει, στέλνοντας επανορθωτικό mail στο Recode: «Ο σκοπός μας δεν είναι να εμποδίζουμε τον οποιονδήποτε έχει μία αντίθετη άποψη από τη δική μας, αλλά το να εμποδίζουμε την κυριαρχία των fake news στην πλατφόρμα μας. Ως εβραίος, βρίσκω βαθιά προσβλητικό ότι υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που υποστηρίζουν ότι το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη ποτέ. Στο τέλος της μέρας όμως, δεν πιστεύω ότι η πλατφόρμα μας πρέπει να αποσύρει κάτι τέτοιο. Ο καθένας έχει δικαίωμα στο τι θα επιλέξει να ακολουθήσει και τι όχι».

Ο Ζάκερμπεργκ είπε ότι με βάση τη νέα του πολιτική καταπολέμησης των κατασκευασμένων ειδήσεων, το Facebook θα απομακρύνει από τις πρώτες θέσεις του News Feed τέτοιο «ύποπτο» υλικό, αλλά δεν θα διαγράφει ένα ολόκληρο σάιτ, ακόμα κι αν δημοσιεύει ψευδείς ειδήσεις.

Ολα αυτά είναι αρκετά οξύμωρα, αν αναλογιστεί κανείς, ότι οι ακροδεξιές απόψεις έχουν ακόμα το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερες, ενώ για παράδειγμα, ένας κλασικός πίνακας ζωγραφικής που εικονίζει μία γυμνή γυναίκα, μπορεί να θεωρηθεί «άσεμνο υλικό» και να κινδυνεύεις να σου κατεβάσουν το προφίλ σου. Παράξενοι και παράλογοι ψηφιακοί καιροί…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...