689
Στιγμιότυπο από την αστυνομική επιχείρηση στην Καβάλα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

Αλλαξε μέσα στη νύχτα το κατηγορητήριο για τους ληστές της Καβάλας – ο νέος ΠΚ τους… αθώωνε

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2019, 10:02
Στιγμιότυπο από την αστυνομική επιχείρηση στην Καβάλα
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

Αλλαξε μέσα στη νύχτα το κατηγορητήριο για τους ληστές της Καβάλας – ο νέος ΠΚ τους… αθώωνε

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2019, 10:02

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι τρεις κατηγορούμενοι ηλικίας 41, 44 και 64 ετών, αντίστοιχα, που εμπλέκονται στη μεγάλη ληστεία των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ στο υποκατάστημα μεγάλης εταιρείας φύλαξης στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας.

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έπειτα από μία μαραθώνια ανακριτική διαδικασία που κράτησε περίπου 12 ώρες και αφού η εισαγγελέας άλλαξε το κατηγορητήριο όταν διαπιστώθηκε πως οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και συνέργειας σε υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, καθώς δεν είχε υποβληθεί μήνυση κατά φυσικού προσώπου από την εταιρεία φύλαξης, τελικά αποφασίστηκε η προφυλάκιση των τριών μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης.

Η απόφαση της αλλαγής του κατηγορητηρίου το βράδυ της Δευτέρας και αφού είχαν ήδη ολοκληρωθεί οι απολογίες των κατηγορουμένων προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δύο συνηγόρων τους, οι οποίοι, σε δηλώσεις τους, έκαναν λόγο για ενέργεια από μέρους της εισαγγελικής Αρχής που προσβάλει τον νομικό πολιτισμό.

Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο συνήγορος των δύο εκ των τριών κατηγορουμένων (του 64χρονου επιχειρηματία που διατηρεί αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και του 41χρονου γιου του, κουμπάρου και φίλου του 44χρονου πρώην διευθυντή του υποκαταστήματος τη εταιρείας φύλαξης), Σταύρος Καϊτατζής, από τον Ιούλιο του 2019 οπότε άλλαξε ο Ποινικός Κώδικας δεν διώκεται πλέον αυτεπάγγελτα η υπεξαίρεση άνω του ποσού των 120.000 ευρώ, εκτός εάν υπάρξει έγκλιση από την πλευρά του παθόντος.

Εκ της δικογραφίας προέκυψε ότι η εταιρεία, με έδρα την Αθήνα, δεν είχε υποβάλει καμία μήνυση!

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Καβάλας άλλαξε το κατηγορητήριο και οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε διακεκριμένη κλοπή που επίσης έχει κακουργηματικό χαρακτήρα.

Ετσι, λίγο πριν από τις 21:00 ξεκίνησε εκ νέου όλη η διαδικασία με τους κατηγορούμενους να προσέρχονται ξανά ένας, ένας, στο γραφείο του ανακριτή για νέα απολογία, σύμφωνα με το καινούργιο κατηγορητήριο.

Αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα οπότε αποφασίστηκε η προφυλάκιση των τριών κατηγορούμενων, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας μέχρι τη μεταγωγή τους στις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής.

Πώς στήθηκε η ληστεία των 4,2 εκατ. ευρώ

Στις 26 Ιανουαρίου 2019, ο 44χρονος δράστης κατήγγειλε στο Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας την ληστεία περίπου 4,2 εκατομμυρίων ευρώ, από τις εγκαταστάσεις του υποκαταστήματος επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφάλειας στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας, στο οποίο ήταν διευθυντής.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στις 25 Ιανουαρίου, το βράδυ, κατά την είσοδό του στην οικία του, τον ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιού δύο άτομα, τα οποία βρίσκονταν ήδη στο εσωτερικό του σπιτιού και φορούσαν αποκριάτικες μάσκες του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου!

Ακολούθως, τον κράτησαν όμηρο εντός της οικίας του, δένοντας του τα χέρια, ενώ παράλληλα αφαίρεσαν από την κατοχή του τις ηλεκτρονικές συσκευές και το πορτοφόλι του.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, κατά την παραμονή τους στο σπίτι, οι δράστες προφασίστηκαν ότι έχουν απαγάγει την ανήλικη (5 ετών) κόρη του 44χρονου και τον απείλησαν ότι θα την βλάψουν, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να του αποσπάσουν τους κωδικούς εισόδου για τις εγκαταστάσεις του υποκαταστήματος της επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφάλειας.

Στη συνέχεια, όπως ισχυρίστηκε ο 44χρονος, τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Ιανουαρίου, τον εξανάγκασαν να τους μεταφέρει με το όχημα του στις παραπάνω εγκαταστάσεις, να παρακάμψει όλα τα συστήματα ασφαλείας και να εισέλθουν στο χώρο του χρηματοκιβωτίου, όπου φυλασσόταν το ιδιαίτερα μεγάλο χρηματικό ποσό.

Τέλος, οι δύο δράστες αφού διέρρηξαν το χρηματοκιβώτιο, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση με το παραπάνω όχημα, αφήνοντας τον 44χρονο δεμένο σε καρέκλα στο γραφείου του.

Στη συνέχεια, όπως είπε ακόμη ο διευθυντής, έκπληκτος διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε απαγωγή της κόρης του και κατήγγειλε το γεγονός στην Αστυνομία. Είχε πει ακόμα στις αστυνομικές Αρχές πως είχε παραλάβει τα χρήματα από πελάτες του την Παρασκευή με σκοπό να τα φυλάξει και να τα καταθέσει στις τράπεζες τη Δευτέρα.

Μετά την καταγγελία του περιστατικού, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν ενδελεχή έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας συνέλεξαν και αξιολόγησαν όλα τα στοιχεία που προέκυπταν, αξιοποιώντας ταυτόχρονα όλες τις φυσικές και τεχνικές μεθόδους της έρευνας.

Από την ολοκλήρωση της έρευνας εξακριβώθηκε ότι ο 44χρονος διευθυντής, εκμεταλλευόμενος τις γνώσεις του σχετικά με τις διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας του υποκαταστήματος, καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασής του στους χώρους, ενεργώντας από κοινού με τους άλλους δύο δράστες, σχεδίασαν και υλοποίησαν την συγκεκριμένη εγκληματική πράξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...