509
Ο Αλέξης Τσίπρας όπως εμφανίστηκε στον Alpha |

Αλλαγή στρατηγικής Τσίπρα: Από «εκλογές-ψήφος εμπιστοσύνης» σε «εκλογές-εικόνα δημοσκόπησης»

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2019, 20:59
Ο Αλέξης Τσίπρας όπως εμφανίστηκε στον Alpha
|

Αλλαγή στρατηγικής Τσίπρα: Από «εκλογές-ψήφος εμπιστοσύνης» σε «εκλογές-εικόνα δημοσκόπησης»

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2019, 20:59

Επικοινωνιακή αλλαγή πλεύσης επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στη διαφαινόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Ετσι, από την αξιολόγηση του αποτελέσματος των ερχόμενων εκλογών ως «ψήφου εμπιστοσύνης» (στην κυβέρνησή του), πέρασε πλέον σε άλλο επίπεδο: τώρα δηλώνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι «μια εικόνα δημοσκόπησης» χωρίς να έχει τεθεί το δίλημμα ποιος θα κυβερνήσει.

Επαναλαμβάνοντας διαρκώς ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, ο κ. Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αlpha, εμφανίστηκε να βάζει πίσω στη θέση του το γάντι που έριξε κατά την ομιλία του στη Βουλή και το οποίο σήκωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό η ταύτιση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών ως ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του και στον ίδιο έδωσε τη θέση της στα περί «εικόνας δημοσκόπησης». Το γεγονός αυτό μάλλον δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός περιμένει ένα αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές που θα είναι ιδιαιτέρως αρνητικό για την κυβέρνησή του και τον ίδιο προσωπικά, έτσι επιδιώκει να το αποσυσχετίσει από τη διενέργεια των εθνικών εκλογών.

«Δεν γνωρίζω αν υπουργοί μου βρέθηκαν στο κότερο»

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε άγνοια αν υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησής του έχουν βρεθεί στο κότερο όπου ο ίδιος έκανε διακοπές τον Αύγουστο του 2018 ή σε άλλα κότερα. Δήλωσε κιόλας ότι δεν έχει πρόβλημα αν αυτό έχει συμβεί, καθώς δεν ασχολείται με την προσωπική τους ζωή και με το πού κάνουν διακοπές.

Επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις σχετικά με τις διακοπές του στο κότερο τον Αύγουστο του 2018 υποστήριξε εκ νέου ότι φιλοξενήθηκε σε κότερο συνεργάτιδάς του, θέτοντας και θέμα προσωπικής ζωής και ιδιωτικότητας. Απέφυγε, πάντως, να απαντήσει αν μια τέτοια «φιλοξενία» (του Πρωθυπουργού ή και των υπουργών) μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες κατάλληλες για κάποια απαίτηση ανταλλάγματος από πλευράς φιλοξενούντος.

Νοστιμιά στη συζήτηση γύρω από το σκάφος της κυρίας Παναγοπούλου προσέδωσε ένα λεκτικό ατόπημα του Πρωθυπουργού: οι «υποκλαπηθείσες φωτογραφίες» είπε, όταν αναφέρθηκε στα γνωστά ενσταντανέ που τόσο θόρυβο προκάλεσαν τις προηγούμενες ημέρες.

Μακριά από τα πελαγίσια ταξίδια και σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, ρωτήθηκε για τις προσδοκίες του όσον αφορά τις ευρωεκλογές. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ως εξής: «Στη μάχη δεν πας για να χάσεις. Στις εθνικές εκλογές δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης».

Αν χάσει, θα φύγει τάχα ο κ. Τσίπρας; «Αγχος για αυτό θα έχει ο κ. Μητσοτάκης. Αν χάσει τις ευρωεκλογές δεν θα τον έχω αντίπαλο τον Οκτώβρη. Και εγώ τον θέλω. Γιατί δεν θα βρω άλλον αντίπαλο που να κάνει τόσο απλόχερα λάθη-δώρα, όπως αυτό το χθεσινό. Η 26η Μαΐου θα είναι δημοσκόπηση χωρίς το ερώτημα ποιος θα κυβερνήσει. Το αποτέλεσμα μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις στη ΝΔ, θα οδηγήσει σε παταγώδη κατάρρευση του αφηγήματος περί περιπάτου, που έχει στήσει ο κ. Μητσοτάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές».

Ρωτήθηκε και αν μπορεί να αλλάξει η επιλογή του για εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο. Απάντησε ως εξής: «Οχι, δεν υπάρχει περίπτωση, αν και δέχθηκα εισηγήσεις και το έχω πει δημόσια. Οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας είναι ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα έχει επανέλθει. Θεωρώ επίσης ότι οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία να φανεί το σύστημα της απάτης που έχει στήσει ο κ. Μητσοτάκης. Το αποτέλεσμα θα αλλάξει και την παράσταση νίκης για τις εθνικές εκλογές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...