Επικαιρότητα

Αλλαγή εκλογικού νόμου: ποιος θα «τσιμπήσει»;

Το νέο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα είναι μια προσπάθεια να προκαταλάβει εξελίξεις - όπως όλες οι κυβερνήσεις που δέχονται πίεση - και να συνδυάσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με τη συνταγματική αναθεώρηση. Θα τα καταφερει;
Protagon Team

Λίγες μόλις ημέρες μετά την αλλαγή ηγεσίας στην ΝΔ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε την πρώτη του κίνηση στην αναδιατεταγμένη σκακιέρα.

Κατά την συνάντησή του με τον γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα το μεσημέρι της Παρασκευής έριξε το πρώτο δόλωμα, ανοίγοντας θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου και αναθεώρησης του Συντάγματος.

Δεδομένου ότι το ΚΚΕ δεν «τσιμπάει» σε τέτοιες κινήσεις, η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού εκτιμάται ευρέως ότι αποβλέπει στα υπόλοιπα κόμματα.

Στιγμιότυπο από τη δίωρη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα την Παρασκευή (SOOC)

Από την στιγμή που είναι σαφές πως ο κ. Τσίπρας μιλάει για «αναλογικότερο» σύστημα και όχι για απλή αναλογική, οι πληροφορίες σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό ου Μεγάρου Μαξίμου, συγκλίνουν στα εξής:

Η πρόταση που έχει ο κ. Τσίπρας στο συρτάρι του εδώ και καιρό βασίζεται σε μία «ορθολογικότερη» απονομή του μπόνους και πιο συγκεκριμένα στην απόδοση όλων των εδρών της β’ κατανομής (20) στον εκάστοτε νικητή των εκλογών, αντί των σημερινών 50 εδρών (ή, κατά περίπτωση, 40).

Σύμφωνα με κυβερνητικούς βουλευτές, σκοπός του κ. Τσίπρα στην παρούσα συγκυρία είναι να συνδυάσει την συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου με τη συνταγματική αναθεώρηση

Υπό τις παρούσες συνθήκες, μία τέτοια εκλογική μεθόδευση έχει ως πιθανότερο αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη περιπλοκή σε ότι αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης, με μία ταυτόχρονη ενίσχυση του πρώτου κόμματος σε βαθμό πάντως μικρότερο απ’ ό,τι με το σημερινό εξαμβλωματικό σύστημα.

Το στοίχημα του Πρωθυπουργού ερμηνεύεται, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, ως μία προσπάθεια να προκαταλάβει εξελίξεις, όπως όλες οι κυβερνήσεις που δέχονται πίεση: αν είναι πρώτος στις εκλογές, θα εκβιάζει τους υπόλοιπους για συναίνεση, αν είναι δεύτερος θα μπλοκάρει τις διαδικασίες και θα διεκδικεί πολιτική «δικαίωση».

Σύμφωνα με κυβερνητικούς βουλευτές, σκοπός του κ. Τσίπρα στην παρούσα συγκυρία είναι να συνδυάσει την συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου με τη συνταγματική αναθεώρηση. Εν ολίγοις, να επιχειρήσει να αποσπάσει συμφωνία με την αντιπολίτευση στη «νοθευμένη» αναλογική, με κίνητρο την αναθεώρηση του συντάγματος που όλοι φέρονται να επιθυμούν.

Από τις πρώτες παρασκηνιακές αντιδράσεις, φαίνεται πως η απόπειρα του κ. Τσίπρα θα πέσει στο κενό. Πλην όμως, όλα δείχνουν ότι αυτό θα είναι το πεδίο εσωτερικής αντιπαράθεσης στο αμέσως προσεχές διάστημα.